burning phone 2

Telefonsuccén som gick upp i rök

Till slut var det batteriproblemen som begravde Samsungs Note 7 efter bara en månad.

13 oktober 2016 av Christian Slot

Samsung skulle konkurrera ut allt och alla med den nya Galaxy Note 7, men efter bara en månad gick telefonen upp i rök. Bokstavligt talat. Batteriproblemen fick telefon er att brinna och explodera, så ny har Samsung plockat bort Note 7 från affärshyllorna.

Här är hela Note 7-sagan, plus hur du tar reda på om du är i farozonen om du fortfarande använder en.

2 augusti - Världens bästa telefon

Samsung visar upp Note 7, en telefon som designmässigt liknar S7 Edge men med en lite större AMOLED-skärm på 5,7 tum och en väldigt snabb processor. Batteriet, som skulle visa sig orsaka katastrofen, var på 3500 mAh. Telefonen utropas av mobilexperter som världens bästa telefon.

Början av augusti - Goda omdömen

De första testerna lovprisar den nya Note 7. Framför allt batteritiden, som räcker "nästan en hel dag" värderas väldigt högt av den amerikanska webbplatsen Techradar.

Slutet av augusti - Försening

Samsung meddelar att leveranserna kommer att försenas, och förklaringen är att "efterfrågan är rekordstor, tillverkningen hinner inte med".

31 augusti - De första ryktena

The Guardian skriver att Samsung i sista minuten har skjutit upp de första leveranserna av Note 7-telefoner till SK Telecom, KT och LG Uplus i Korea. Anledningen ska vara "ytterligare kvalitets- och kontrolltester". I samma artikel dyker de första ryktena om exploderande batterier upp.

2 september - Bytesprogrammet inleds

Samsung slutar sälja Note 7 och offentliggör ett världsomspännande bytesprogram, där det går att få en ny version av telefonen. Samsung kallar det dock inte för att man återkallar telefonen.

8 september - Förbjuds på flygplan

Amerikanska luftfartsmyndigheterna skriver i ett pressmeddelande att de "kraftigt avråder passagerare att starta eller ladda telefonerna ombord på flygplan".

9 september - Kontrollera om din telefon är drabbad

Samsung lanserar en webbplats där det går att skriva in telefonens IMEI- eller serienummer och få reda på om den är i farozonen. Samtidigt lanseras en uppdatering till operativsystemet där batterisymbolen på skärmen ändrar färg till grön om telefonen är säker. Samsung märker de nya Note 7-emballagen med S på kartongerna, där S betyder att den är säker.

13 september - Ny programvara ska rädda Note 7

Samsung utannonserar att de kommer att lansera en programvara som förhindrar att telefonen laddas över 60 procent för att förhindra överhettning.

15 september - Myndigheterna kliver in

Note 7 kallas tillbaka av myndigheterna i USA, samtidigt som de råder användare att stänga av telefonerna och byta ut dem. Samsung byter batterileverantör till företaget Amperex Technology Limited (som även tillverkar batterier iPhone).

5 oktober - Brand på flygplan

Flera incidenter där utbytta telefoner har fattat eld eller exploderat inträffar. USA Today rapporterar om en incident där passagerarna ombord på ett Southwest Airlines-flygplan i Louisville behövde evakueras därför att en Note 7 hade börjat ryka precis före start.

10 oktober - Samsung lägger ner Galaxy Note 7

Samsung uppmanar alla operatörer att sluta sälja eller byta ut Note 7-telefoner och i stället ge kunderna pengarna tillbaka. Enligt nyhetsbyrån har Note 7-fadäsen kan ha kostat Samsung uppemot 150 miljarder kronor.

Kanske är du intresserad av...