Samsung Galaxy S5 Neo

Suverän smartmobil vinner PC-tidningens test

Så här års släpper många av de största mobiltelefontillverkarna nya mobiltelefoner som brukar kosta bortåt 8000 kronor. Så mycket behöver man dock inte betala för att få en ny och riktigt bra telefon.

11 mars 2016 av Anders Daugaard

Vi har jämfört sex smartmobiler som kostar under 4000 kronor. De hör inte till de snabbaste telefonerna på marknaden, men de fungerar alldeles utmärkt för att ringa, skicka meddelanden, surfa och köra de flesta appar. Kamerorna är oftast så pass bara att de duger fint i vardagen.

Samsung Galaxy S5 Neo med Android 5.1 vinner vår test därför att det trots ett rimligt pris har höga prestanda och det går att ta fina bilder med kameran. Den hade den längsta batteritiden av alla telefonerna i testet och det går dessutom att byta batteriet. Lagringsutrymmet på 16 gigabyte kan utökas med minneskort.

Många väljer att ersätta digitalkameran med kameran i mobiltelefonen. Det resulterar inte alltid i perfekt skarpa bilder, men kameran i Galaxy S5 Neo är riktigt bra med en upplösning på 16 megapixel. Färgåtergivningen är bra både utomhus i solsken och inomhus under sämre ljusförhållanden.

Även om processorn är snabb håller batteriet väsentligt längre än hos konkurrenterna. Batteriet håller liv i telefonen i 11 timmar och 42 minuter. Jämför det med den näst bästa telefonen som dog efter 8 timmar. Värt att notera är att batteriet är utbytbart, så den som vill använda telefonen riktigt länge skaffar ett extra batteri som reserv.

Sedan artikeln i tidningen skrevs har S5 Neo blivit billigare. Nu är snittpriset nere på under 3700 kronor, men telefonen annonseras för priser ända ner till 3100 kronor.

Läs det jämförande testet (endast för prenumeranter).

Kanske är du intresserad av...