RottenSys malware android

RottenSys är en nytt virus som precis har upptäckts av säkerhetsföretaget Check Point. Så här blir du av med det.

RottenSys: Nytt virus drabbar 5 miljoner Android-enheter

Fem miljoner Android-enheter har smittats med ett nytt virus kallat RottenSys. Det visar sig att telefonerna har smittats redan på fabriken. Men det går att bli av med viruset.

21 mars 2018 av Christian Slot

Fem miljoner populära mobiltelefoner världen över innehåller ett nyupptäckt virus. Och viruset har funnits i telefonerna sedan de var nya. 

Det visar en ny analys från säkerhetsföretaget Check Point, som har gett viruset namnet RottenSys.

Check Point har hittat RottenSys i helt nya telefoner från tillverkare som Samsung, Huawei och Honor. 

RottenSys malware på Android mobiltelefoner

På mobiltillverkaren Xiaomis forum rapporterar användarna om aggressiv reklam på infekterade Android-telefoners hemskärm till följd av viruset RottenSys.

Underleverantör misstänks

CheckPoint misstänker att viruset har lagts in i telefonerna i någon del av produktionskedjan, eventuellt hos en kinesisk underleverantör.

Enligt CheckPoint började spridningen av viruset i september 2016. I mars 2018 var 4 964 460 enheter smittade med RottenSys. CheckPoint hävdar att de tillverkare som har drabbats hårdast är Honor, Huawei och Xiaomi.

RottenSys visar reklam i form av poppuppmeddelanden och CheckPoint beräknar att de kriminella upphovsmännen har tjänat nästan en miljon kronor under de sista tio dagarna.

De it-kriminella tar inte full kontroll över telefonen med RottenSys, men möjligheten att göra det finns där.

Ta bort RottenSys

Öppna inställningarna och välj Appar. Se till att visa även systemmappar. Leta efter följande program och radera dem om du hittar dem:

  • com.android.yellowcalendarz (每日黄历)
  • com.changmi.launcher (畅米桌面)
  • com.android.services.securewifi (系统WIFI服务)
  • com.system.service.zdsgt

> Tillsammans med PC-tidningen har du alltid en säker dator. Vi har över 300 kontrollerade och säkra program i Fördelszonen, som du som köper PC-tidningen har full tillgång till. Just nu kan du testa 1 nummer av tidningen för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...