Huawei P40 Pro

Huawei lanserar P40 Pro, som inte får innehålla någonting från Google.

© Huawei

Huawei P40 Pro – Androidtelefon utan Google

Kinesiska Huawei släpper en ny flaggskeppsmobil som är sprängfylld med ny teknik. Men den stora frågan är hur det ska gå när de inte får använda några appar från Google?

Huawei har precis visat upp sin nya mobiltelefon P40 Pro via en livesändning på YouTube. Den planerade lanseringen i Paris fick ställas in på grund av coronautbrottet.

Som vanligt hölls presentationen av företagets vd Richard Yu och få om någon direktör i teknikvärlden är lika exalterad över de egna produkterna som Yu.

I själva verket presenterades tre nya telefoner: P40, P40 Pro och P40 Pro+. P40 är på 6,1 tum, medan de båda andra är på 6,58 tum.

Huawei fortsätter satsa på kamerorna. De använder en rekordstor bildsensor på 1,28 tum i alla de tre telefonerna. Med hjälp av en speciell teknik kombineras data från närliggande bildpunkter för att förbättra bildkvaliteten.

En fördel med en stor bildsensor är att kameran kan få in mer ljus och därmed ta bättre bilder under dåliga ljusförhållanden. För P40 Pro och Pro+ anger Huawei ett ISO-värde på smått otroliga 409 600 ISO.

Fem kameror på baksidan av Huawei P40 Pro+.
Huawei P40 Pro+

Huawei P40 Pro+ har fem kameror på baksidan. Unikt för modellen är telefotokameran med en optisk zoom på 10x.

© Huawei

Själva skärmen är enligt Huawei också unik. Som i många andra mobiltelefoner är kanterna rundade längs långsidorna, men i P40 är den även rundad längs kortsidorna.

Alla modellerna har stöd för 5G. De baseras på processorn Kirin 990 5G, som drar mindre ström än tidigare generationer. Telefonerna har stöd för Wi-Fi 6 och P40 Pro+ har stöd för trådlös snabbladdning.

AppGallery i P40 Pro
AppGallery

Eftersom Google Play Butik inte finns i Huaweis telefoner längre har Huawei tagit fram en egen appbutik – AppGallery.

© PC-tidningen


Det stora frågan med alla Huaweis nya mobiltelefoner är dock hur de fungerar utan åtkomst till Googles Androidvärld. Efter beslut av amerikanska myndigheter får inte Huawei samarbeta med Google längre.

Undantaget är själva operativsystem Android, som är öppet för alla att använda. I P40-modellerna får vi Android 10, som är den senaste versionen.

Huaweis lösning på Googles frånvaro är att skapa egen infrastruktur. Det märks framför allt på appen AppGallery, som ersätter Play Butik. Här finns många appar som vi känner igen, men långt ifrån alla. Glöm Chrome och Firefox till exempel. Vi får nöja oss med den inbyggda appen Webbläsare.

Här finns inte heller några bankappar eller Bank-ID. Den som letar efter Facebook, Twitter eller Instagram lär bli besvikna. Däremot får vi tag på WhatsApp.

Hur detta fungerar återkommer vi till i vårt kommande test, som du kan läsa i Testzonen inom några dagar.

Kanske är du intresserad av...