Den mest kända pekdatorn är iPad från Apple, men det finns många andra att välja mellan.

En pekdator är det perfekta sättet att titta på bilder och film – eller för att läsa PC-tidningen.

© Shutterstock

Välj rätt pekdator för dig

Varför behöver du en pekdator och vilken är bäst? I PC-tidningen 14/2017 får du svaret. Vi testar sex pekdatorer och resultaten överraskar.

18 september 2017

Surfplattar, pekdatorer eller tablets. Tre beteckningar på en produktkategori som föddes för sju år sedan när Apple släppte sin iPad och som sedan dess har gjort enorm succé.

I dag har försäljningen börjat mattas av en smula, vilket kan bero på att alla som insåg pekdatorns fördelar redan har köpt åtminstone en.

Varför köpa en pekdator?

En pekdator är perfekt för att ta del av digitala medier i alla former. Om du så vill läsa en bok, lyssna på musik, se en film eller läsa nyheterna är pekdatorn som gjord för en lugn stund i soffan eller som tidsfördriv på resan.

Det går till exempel att läsa PC-tidningen i en pekdator. Som prenumerant får du tillgång till det aktuella numret i digitalt format samt de tio senaste utgåvorna via appen Wype.

Just nu får du två nummer av PC-tidningen och ett portabelt batteri, en så kallad powerbank, för endast 59:50 kronor.

iPad eller Android - vilken pekdator ska jag välja?

I det jämförande testet av pekdatorer i PC-tidningen 14/2017 testar vi Apples nyaste iPad Pro och fem andra pekdatorer.

iPad Pro är den enda pekdatorn i testet med Apples mobila operativsystem iOS, alla andra använder Googles motsvarighet Android. Det är i sig inte avgörande, men det finns andra detaljer som du bör vara uppmärksam på.

Pekdator med trådlöst tangentbord.

Med ett trådlöst tangentbord kan pekdatorn i viss mån ersätta datorn.

© Marius Masalar // Unsplash

Appar för iOS eller Android

Det finns massor med appar för båda operativsystemen, men det är inte säkert att en speciell app finns till både Android och iOS. Är det en viss app du vill använda gäller det att kontrollera att den finns till den pekdator du väljer. De största apparna, som till exempel Facebook, finns till båda operativsystem. Även Googles appar, som Gmail, Google Drive och Google Maps, finns till Apples operativsystem.

Det kan vara en fördel att välja en pekdator som använder samma operativsystem som din mobiltelefon. Appar som du har köpt till mobilen kan nämligen användas i pekdatorn också utan att det kostar något extra.

> Läs de senaste nyheterna om pekdatorer

Valet mellan frihet och användarfrihet

Android ger användaren mer frihet att gräva sig djupt ner i operativsystemet och det går till exempel att ändra den del av Android som styr hur man öppnar appar. Det går även att använda andra appar än dem som följer med telefonen för att ringa och skicka sms.

Priset för denna frihet är Android kan bli oöverskådligt och risken finns att det hamnar farliga appar och virus i pekdatorn eftersom det går att installera appar från annat håll än Googles appbutik. Den risken finns inte med iPad eftersom det bara går att installera de appar som finns i Apples App Store.

Läs mer om pekdatorer i PC-tidningen

Vi har testat sex pekdatorer från lika många tillverkare och jämför dem med varandra i PC-tidningen 14/2017.

Om du tecknar en prenumeration nu kan du läsa artikeln direkt i din smartmobil eller pekdator med appen Wype

Kanske är du intresserad av...