WannaCry drabbade datorer i 150 länder

De kriminella bakom WannaCrypt - eller WannaCry - håvar in pengar.

Pengarna rullar in till WannaCrys upphovsmän

Även om säkerhetsbristen som utnyttjades av kidnapparviruset WannaCry snabbt täpptes till, fortsätter pengarna att strömma in på upphovsmännens konton.

22 maj 2017 av Torben R. Simonsen

110 000 dollar eller cirka 960 000 kronor har upphovsmännen bakom kidnapparviruset tjänat hittills sedan den världsomspännande attacken den 12 maj. Det visar den senaste redovisningen från Actual_ransom som med ett skript följer inbetalningarna till de tre Bitcoinkonton som de kriminella hackarna bakom viruset använder.

Betalningarna kommer från 296 datorer som har infekterats med WannaCry eller WannaCrypt som det egentligen heter. Användarna av de datorerna har valt att betala för att få tillgång till sina filer igen.

Läs även WannaCrypt: Därför var den stora attacken farlig

Lösensumma i Bitcoin

Med kidnapparvirus krypteras filerna i en dator och det går inte att låsa upp filerna igen utan rätt nyckel. Den nyckeln har de kriminella bakom viruset och de vill ha betalt för att ge ut den. Ofta ska lösensumman betalas i bitcoin eftersom det är svårare att spåra sådana transaktioner än om riktiga pengar betalas ut.

WannaCry dök upp den 12 maj och drabbade både företag och institutioner. Hackarna utnyttjade att säkerhetsfel som först upptäcktes av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA.

Läs även WannaCrypt: Farligt kidnapparvirus i flera länder

Kanske är du intresserad av...