WannaCrypt kidnapparvirus

Så här ser viruset ut på ett ungefär.

© Shutterstock

WannaCrypt: Farligt kidnapparvirus i flera länder

Europa och flera andra länder världen över attackerades i fredags av kidnapparviruset WannaCrypt. Det här är vad som hände.

16 maj 2017 av Mikkel Jacobsen

En attack som utnyttjade att säkerhetshål i flera Windows-versioner utlöste i slutet av förra veckan stort rabalder när företag, sjukhus och andra drabbades av ett världsomspännande kidnapparvirus, eller ransomware på engelska.

Flera brittiska sjukhus drabbades hårt och flera operationer fick ställas in när det inte gick att komma åt patienternas sjukjournaler.

Attacken skedde i form av ett kidnapparvirus kallat WannaCrypt, som snabbt fick det passande smeknamnet WannaCry (vill du gråta).

WannaCrypt krypterar filer och de kriminella bakom kräver sedan betalt för att släppa information om hur filerna ska låsas upp. Viruset tycks vara baserat på stulna eller läckta verktyg från den amerikanska säkerhetstjänsten NSA och är därför extra sofistikerat och farligt.

Det som har gjort WannaCrypt extra effektivt är att det utnyttjar en säkerhetsbrist i Windows som gör det möjligt att sprida viruset från dator till dator i ett nätverk, något som i vanliga fall brukar kallas för en mask.

Läs också: Sex råd som skyddar mot e-postbedrägerier

Liten skada i Sverige

Företaget Sandvik har drabbats av viruset men i vilken omfattning är oklart. De meddelar i varje fall att de inte tänker betala några lösensummor. Även Timrå kommun och Sveriges lantbruksuniversitet har fått problem efter attacken, men i inget fall är problemet allvarligt. I Timrå smittades 95 datorer och alla var åtgärdade vid lunch på tisdagen och på SLU var det bara enstaka datorer som fått viruset och läget var snabbt under kontroll.

WannaCry angriper Windows-datorer och Microsoft tar så allvarligt på problemet att de till och med har uppdaterat gamla Windows XP, som fortfarande används flitigt runt om i världen.

Är din dator i farozonen?

Enligt Microsoft lappades säkerhetshålet redan i mars, så om Windows Update är inställt på att uppdatera operativsystemet automatiskt bör du vara skyddad.
För att vara på den säkra sidan kan du manuellt se till att datorn har de senaste Windows-uppdateringarna. Klicka på Start-menyn, skriv ”Update” i sökfältet, klicka på sökresultatet ”Inställningar för Windows Update” och klicka på Sök efter uppdateringar”.

Kanske är du intresserad av...