Evil lord

Varning: Virus har hållit sig dolt i fem år

Ett virus med det skräckinjagande namnet Sauron har upptäckts, men det speciella med viruset är att det har hållit sig dolt i fem år - och kan slå till när som helst.

22 augusti 2016 av Anders Daugaard

Ett skadligt program, känt som ProjectSauron, har existerat i fem åt utan att utlösa larm från något säkerhetsprogram. Viruset kan kamouflera sig som oskadliga filer och arbetar på ett mycket oförutsägbart sätt. Detta gör att det är svårt att upptäcka hotet, och viruset kan mycket väl vara skapat av en grupp utvecklare med stöd från staten, enligt säkerhetsexperter från Kaspersky Lab.

ProjectSauron gör det möjligt för hackare att bland annat spionera på infekterade datorer och stjäla filer, registrera tangentbordsinmatningar och öppna bakdörrar in i nätverk. Sauron upptäcktes i september förra året, och man har sedan dess hittat viruset i fler än 30 statliga, militära, vetenskapliga och finansiella organisationer, samt hos operatörer i Ryssland, Iran och Rwanda.

Enligt Symantec har det även dykt upp i Kina och en ambassad i Belgien. Viruset har fått namnet Project Sauron eftersom det har hittat referenser till den mörka härskaren i JRR Tolkiens sagovärld i programmets källkod.

Är din dator skyddad mot hot från internet? I PC-tidningens säkerhetscenter kan du ladda hem de bästa säkerhetsprogrammen som är gratis till din Windows-dator.

Glöm inte att alltid hålla Windows och dina säkerhetsprogram uppdaterade, för att ha ett så bra skydd som möjligt.

Kanske är du intresserad av...