Valentins

Varning för Alla hjärtans dag

Var extra uppmärksam på e-brev som handlar om den romantiska högtiden. Det är även en högtidsdag för bedragare att sprida skadliga program via e-post och internet.

7 februari 2013

Torsdagen den 14 februari är det Alla hjärtans dag, en dag då folk över hela världen brukar göra något extra för nära och kära. Dessvärre är det dessutom en populär högtid bland bedragare, som på mycket kreativa sätt använder dagen för att försöka lura folk.

2008 skickade till exempel bedragare miljontals Alla hjärtans dag-hälsningar via e-brev, i hopp om att mottagarna skulle klicka på länken i den romantiska hälsningen. Länken ledde till en webbplats där surfarens togs emot med en glad gratulation. Allt såg ganska oskyldigt ut, men webbplatsen installerade programmet "Valentine.exe" på intet ont anandes datorer, vilket ledde till att datorerna blev en del av det så kallade Storm-nätet, som användes för massiva skräppostutskick.

Var extra uppmärksam på e-brev du får som påstår att de har något med Alla hjärtans dag, eller Valentines Dag, att göra. Klicka inte på länkar som bifogas i e-breven, inte ens om det är till adresser som verkar säkra och oskyldiga.


VÄRLDENS BÄSTA SÄKERHETSTIPS Hur hanterar några av världens ledande experter sin egen datorsäkerhet? Svaren får du här då de avslöjar sina bästa knep och kommer med bra och enkla råd.

Läs mer

Kanske är du intresserad av...