Phishing

Undvik bedragarna

Ett av de vanligaste sätten att försöka lura dig på pengar är nätfiske. Så avslöjar du nätfiske och minskar risken att falla i fällan.

17 september 2013

Ett av de vanligaste sätten att försöka lura dig på pengar är nätfiske, det som ofta kallas Nigeriabrev och som till en början skickades via fax eller telex. Redan att öppna ett sådant e-brev kan orsaka bekymmer eftersom de kan vara smittade med trojaner och virus, och det är just impulsen att öppna e-brev som nätfiskarna hoppas på. De hoppas att du ska falla för impulsen, läsa brevet och gå på deras bluff.

Så hur kan man se att det är en bluff? Det första steget är att kontrollera avsändaren. Är det någon du känner igen? Det blir riktigt lömskt om brevet påstår sig komma från en vän. Vännen kan vara fast i utlandet enligt brevet, vanligtvis har de blivit bestulna på allt och kan inte nås via telefon men du kan sätta in pengar på kontot åt dem så de kommer hem igen. Sätt inte in några pengar på kontot, ring din vän först och kontrollera vart personen befinner sig. Det kommer förmodligen att visa sig att din vän fått sin e-postkonto kapad, och att det i andra änden på e-brevet sitter en bedragare som postat nödropet till alla i vännens nätverk, och nu bara väntar på att nätverket ska börja sätta in pengar åt den påstått strandsatte. Det är ett vanligt bedrägeri som lika ofta används via Facebook, fast då är det Facebook-kontot som kapats och utnyttjas i stället för e-posten.

E-brev som påstår sig vara från till exempel banken kan man i regel sortera bort som nätfiske. Banken skickar inte e-brev till sina kunder nu för tiden, av just den anledningen. Om det dessutom kommer med en bilaga finns det anledning att stanna upp. Varför skulle banken skicka viktig information med ett så osäkert kommunikationsmedel som e-post, som är den elektroniska motsvarigheten till vykort? Klicka inte på några länkar, särskilt inte om det utger sig från att komma från banken.

Nästa steg, om e-brevet trots allt verkar okej, är att kontrollera själva brevet. Om din e-postläsare enbart visar breven som vanlig text, dvs utan bilder och annat grafiskt, kan man anta att brevet är okej att öppna så länge man inte klickar på något och inte öppnar eventuella bilagor. Det är då man kan upptäcka mer eller mindre vassa formuleringar som luktar maskinöversättning, och dessa är ganska enkla att upptäcka om man är vaksam. Vissa brev kan vara riktigt välartikulerade, men de har alla en sak gemensamt: de vill ha något av dig, en verifikation, en inloggning, någon form av information. Det kan också vara någon form av varning av något slag, att du måste göra något för att slippa böter eller bestraffning av något slag. Radera sådana brev, varken myndigheterna, försäkringsbolagen eller bankerna skickar viktig information via e-posten.

Kanske är du intresserad av...