Bedrägerier på internet

Undvik att bli lurad på nätet

Fler och fler drabbas av bedrägerier och identitetsstöld, men få drabbade vet vad man ska göra.

27 mars 2012

Allt fler blir lurade på sina pengar av bedragare på Internet. Enligt Brottsförebyggande rådet polisanmäldes närmare 15 000 internetbedrägerier under 2011. Under den senaste tioårsperioden har bedrägeribrotten mer än fördubblats, men den största delen av ökningen har skett under de senaste fyra åren. Den faktiska brottsligheten är antagligen större, eftersom många bedrägerier inte kommer till myndigheternas kännedom. Bland de vanligaste metoderna är bedrägerier på handelssidor som Tradera eller Blocket, och på senare tid även Facebook där stulna konton används för att försöka lura till sig pengar.

Det är dock inte bra på internet du kan få din identitet stulen, bedragare kan göra det genom att exempelvis stjäla post och försändelser ur brevlådan, eller rota igenom dina sopor på jakt efter kontoutdrag eller andra brev med känslig information. Det finns även tjänster bland annat hos UC där du mer aktivt kan bevaka din identitet.

Däremot är det många av de som drabba som inte känner till hur man ska bära sig åt om man har blivit lurad eller fått sin identitet stulen. Om du misstänker att din identitet missbrukas av bedragare, anmäl detta till polisen på telefon 114 14 och spärra de konton du tror kan vara utsatta.

Kanske är du intresserad av...