Använda en laptop

Tusentals drabbade av virus

Nytt datavirus siktar in sig på människan.

28 maj 2015

Ett nytt datavirus sprider sig som en löpeld genom svenska datorer, och enligt experter använder det sig av psykologi snarare än teknik för att lura till sig dina kontouppgifter. Viruset tömmer konton i realtid och anses så allvarlig att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är inkopplad.

Viruset kommer i ett e-brev som utger sig för att vara från någon av de stora kedjorna Elgiganten eller CDON. I brevet påstås det att någon gjort affärer för tusentals kronor i mottagarens namn, och mer uppgifter om köpet finns förstås i den bifogade filen. Filen är dock inte något annat än ett virus, och man ska absolut inte öppna den. Nyligen skickades liknande e-brev som påstods komma från Skatteverket. Eftersom konsumenter blivit mer hårdhudade och inte går på den typen av enklare bluffbrev tar tjuvarna till mer förslagna knep, och vem skulle inte bli arg och vilja häva ett felaktigt köp så fort som möjligt?

  • När man inte kan använda teknik går man på människan, som oftast är den svagaste länken, säger MSB:s säkerhetsexpert Robert Jonsson till TT.

Kanske är du intresserad av...