KOM_SV_170655-NR13_Tag_programmerne_med_dig_Web

Ta med dig programmen

Gör egna versioner av kända program och kör dem direkt från ett usb-minne utan att behöva installera dem först.

5 september 2013

Program måste installeras för att fungera! Så tänker nog många av gammal vana, baserad på åratals erfarenhet av Windows och de program som används med det operativsystemet. Vi är kort och gott vana vid att program måste installeras i en dator för att kunna fungera. Därför klickar vi snällt på Installera och på knappen Nästa ett antal gånger tills programmet dyker upp under Alla program i Start-menyn.

Men faktum är att de flesta program skapas i en version som inte behöver installeras. Därmed sparar du inte bara installationstiden, du får dessutom ett program som fungerar som en fil i allmänhet.

Klicka på programfilen för att öppna programmet. Du kan flytta programmet från mapp till mapp, från hårddisk till hårddisk och radera det på samma sätt som övriga filer. Det låter nästan för bra för att vara sant.

Sådana program kallas för portabla, eftersom de passar utmärkt att ta med på ett usb-minne och använda på exempelvis en väns dator, utan att du behöver ändra några inställningar i operativsystemet. Den goda nyheten är att du kan skapa portabla program själv. Programmet Cameyo är det verktyg du behöver för att förvandla ett helt vanligt program till ett portabelt. Cameyo håller ett öga på datorn när du installerar det vanliga programmet och skapar sedan en egen version av det.

Kanske är du intresserad av...