Läs också

Vad är CAPTCHA?

Vad är CAPTCHA?

Bluffen mot Microsoft

Senaste Microsoftbluffen

Övertygande bedragare utger sig för att ringa från Microsoft.

28 augusti 2012

På senaste tiden har tusentals kunder blivit uppringda av en övertygande försäljare som påstår sig ringa från Microsoft. Bedragaren försöker övertyga sina offer om att deras dator är smittad och att enda lösningen är att betala honom pengar för att han ska ta bort viruset och installera ett antivirus, ett avtal som löper över flera år och som kommer att kosta hundratals dollar.

Säljaren, som kallar sig Sam Parker, uppger att han ringer från Microsoft i Kanada och är engelsktalande. Bland annat påstår han att din dator drabbats av ett elakartat virus och att datorn antagligen kommer att krascha inom några timmar, men säkerhetsansvarig Magnus Lindkvist på Microsoft tar helt avstånd från det här sättet att ringa upp kunderna och pressa dem på pengar.

  • Vi arbetar absolut inte på det här sättet. Inget seriöst företag skulle göra så. Enda gången någon från Microsoft skulle ringa upp från supporten är om man själv har kontaktat supporten och bett om att bli uppringd, säger han till Sveriges Radio.

Om du misstänker att du är drabbad kan du surfa till Microsofts webbplats och ladda hem ett gratisprogram som säker igenom din dator på jakt efter hot.

Här hittar du Microsoft Safety Scanner

Läs mer om olika sorters bedrägerier riktade emot Windowsanvändare på Microsofts webbplats.

Kanske är du intresserad av...