privatliv_komse_032014

Se upp med vad andra tar reda på om dig

Privatlivet ligger öppet för allmän beskådan i den digitala världen, men med enkla medel och program som CleanClache, Kleopatra och LockItTight är det lätt att stänga ute alla nyfikna blickar.

6 februari 2014

Vi fyller våra datorer, telefoner, webbsidor och Facebook-profiler med oändliga mängder privat information och tänker sällan över att det står vem som vill fritt att snoka i våra privatliv. Både hemma och på jobbet kan vem som helst ta reda på vad du gör, men det går att stoppa snokarna.

I den här artikeln hjälper vi dig att bestämma vilka som ska få ta del av ditt privatliv och vad du kan göra för att radera dina digitala fotspår. Med hjälp av tre gratisprogram kan du använda datorn och internet som vanligt, utan att lämna så mycket spår efter dig.

Blir datorn stulen kan du följa tjuven, komma åt filerna och radera dem med programmet LockItTight, medan CleanCache tar bort alla spår i webbläsaren och i Windows. Utöver det går vi igenom programmet Kleopatra, som används för att låsa hela mappar.

Även smartmobiler och pekdatorer avslöjar massor om dig och vad du gör. Det kan åtgärdas med några enkla inställningar i enheterna.

Kanske är du intresserad av...