Undvik virus och spionprogram när du installerar program

Unchecky är ett litet program som gör stor nytta genom att ta bort bockar under installationsfasen för att inget annat än det du vill ska följa med.

2 april 2017 av Christian Slot

När du installerar program kan det följa med skadlig kod och spionprogram som i form av extraprogram som installeras tillsammans med huvudprogrammet utan att du märker det. Därför är det viktigt att ta det lugnt under alla installationer och se vad som egentligen installeras.

Men med det smarta program Unchecky i datorn tvingas installationsprogrammet att ta bort alla bockar som tillåter att dessa extraprogram installeras.

Det är ett smart sätt att undvika potentiellt farliga program.

Kan ta över datorn

Skadlig kod och spionprogram kan vara obehagliga eller rent av farliga. Om någon spionerar på vad du gör på internet för att pracka på dig reklam om sådant som du till synes är intresserad av, kan informationen även användas till annat – till exempel säljas till andra skräppostare.

Virus kan ta över din pc och internetuppkopplingen för att använda datorn i hackar- eller e-postattacker.

Råkar du riktigt illa ut kan du få in ett kidnapparvirus i datorn som krypterar alla dina filer för att kunna kräva dig på en lösensumma för att du ska få tillbaka dem.

Få Unchecky gratis

Prenumererar du på PC-tidningen kan du hämta Unchecky från Fördelszonen och låta det köra i bakgrunden i Windows.

Tänk på att skadliga program och spionprogram kan slinka in i datorn om du är oförsiktig när du surfar och klickar på en länk som leder till en infekterad webbsida eller om du öppnar en infekterad fil som du fått via e-post.

Läs även: 6 goda råd för att upptäcka skräppost och bedrägerimejl.

Är oturen ute krävs det en ordentligt genomgång av datorn. Läs om det i artikeln ”Gör en riktigt vårstädning av datorn” i PC-tidningen nr. 6/17 som finns ute nu.

Som prenumerant kan du läsa de fem senaste numren av PC-tidningen i mobilen eller pekdatorn via appen Wype

Unchecky är ett litet program som körs i bakgrunden i Windows för att hela tiden bevaka installationer, så att inga onödiga och farliga extraprogram följer med.

Kanske är du intresserad av...