Gratis antivirus

Gratis antivirus är inte gratis

Om du installerar det till synes fria antivirusprogrammet AVG Antivirus Free ska du se upp: Du luras att installeras en demoversion i stället..

14 april 2016

Inget i livet är gratis, en regel som även gäller antivirusprogram. När en antivirustillverkare gör gratisversioner av sina program försöker de tjäna pengar på andra sätt eller locka dig att betala för den kompletta utgåvan.

Ett av de mest populära fria antivirusprogrammen är AVG Antivirus Free. Samtidigt kritiseras ofta upphovsmännen av det för sina aggressiva försäljningsmetoder.

När AVG Antivirus Free installeras gäller det att vara på sin vakt. För att få den fria versionen måste rätt bock tas bort, annars installeras i stället en 30-dagars demoversion av det kompletta programmet. Efter 30 dagar blir du då ombedd att köpa en licens, annars kommer programmet att sluta fungera.

Lyckas du undvika demoversionen vill AVG ändå tjäna pengar på dig. Företaget bakom programmet säljer nämligen information om dig till andra bolag, till exempel reklam- och annonsbyråer.

Informationen som AVG registrerar innehåller bland annat information om din dator, sökhistorik, internetleverantör, ip-adress och fysiska position.

I nästa nummer av PC-tidningen kan du läsa mer om hur AVG och andra företag som erbjuder fria antivirusprogram i själva verket tjänar pengar på dig. PC-tidningen nr 7/2016 kommer ut den 19 april.

Kanske är du intresserad av...