shopping apps

Varning för falska shopping-appar

Nu när julen närmar sig måste du vara extra uppmärksam när du handlar med din smartmobil.

9 november 2016 av Mikkel Jacobsen

Det börjar bli dags för de årliga julklappsinköpen, och kanske är du en av dem som använder en eller flera av de shopping-appar som finns i smartmobilens app-butik. Det har dock blivit extra viktigt att ha ett vaksamt öga så att e-handelsappar faktiskt är publicerade av den officiella butiken, och inte en bedrägeri-app vars enda funktion är att lura av användare deras kreditkortsuppgifter.

Falska appar från Kina

Problemet är mycket större i USA än här hemma, men det är ändå viktigt att vara på sin vakt. Tidningen The New York Times har undersökt saken grundligt, och hittade hundratals appar som inte hade ett dugg att göra med de företag som påstods ligga bakom dem. Oftast handlade det om leksaks- och skoföretag, där de falska apparna liknade originalen till förväxling.

Tidningen kunde spåra en del av de falska apparna till Kina, där mjukvaruföretag utvecklar tusentals shopping-appar utan att bry sig om vad klienterna tänker använda dem till. Många av utvecklarnas kunder är med andra ord bedragare som köper kopierade appar med avsikten att lura av oförsiktiga användare kreditkortsinformation och andra känsliga uppgifter.

Vad kan du göra?

Var vaksam, håll ögonen öppna och använd sunt förnuft. Se till att läsa exakt vilka behörigheter en app vill ha innan du laddar hem och installerar den. Håll ögonen öppna efter felstavade ord och underliga formuleringar i app-beskrivningen. Det kan vara tecken på att någonting inte är som det borde vara.

> Ring aldrig dessa telefonnummer

Kanske är du intresserad av...