android_sikkerhed

Så gör du din Android-mobil säker

En Android-smartphone är egentligen inget annat än en PC i miniatyrformat. Det betyder att du måste skydda den mot hackare och skadliga program på samma sätt som du måste göra med din bärbara eller stationära dator. Här är några tips på hur du håller din Android-telefon säker

24 maj 2012

Av: Rik Ferguson - säkerhetsexpert hos Trend Micro

Du har precis hämtat ut din splitternya mobil och vill naturligtvis koppla upp den mot Internet så fort som möjligt och börja prova alla nya roliga och praktiska funktioner som har utlovats (efter att du först har överfört alla dina kontakter förstås). Men kanske har du läst något i tidningar eller på Internet nyligen om risken för att din nya leksak kan drabbas av virus eller intrång, speciellt om det rör sig om en smartphone baserad på Googles operativsystem Android.

Brottslingar föredrar Android på grund av att det är ett så öppet system - och tillgången till fler marknadsplatser (s.k. app stores) är ett kraftfullt verktyg för att sprida skadlig kod. Till skillnad från iOS finns det inte ens på den officiella marknadsplatsen Google Play någon förhandskontroll av koden, vilket innebär att en brottsling kan sprida sina skadliga program till alla Android-användare mer eller mindre omedelbart.

Detta i kombination med effektiva lockbeten i form av social engineering och ett snabbt växande antal användare gör att Android är den i särklass mest attackerade mobila plattformen. Så hur ska man skydda sig?

1. Använd alltid skärmlås

Du kan du vanligen ställa in skärmlåsfunktionen under Inställningar > Säkerhet > ... Om du tappar bort din enhet eller får den stulen och inte har skärmlås kommer tjuven inte bara att kunna komma åt din e-post och dina bilder utan även ditt Google-konto som kanske innehåller viktiga ekonomiska uppgifter eller annan personlig information.

2. Förläng batteritiden

Det gör du genom att använda inställningarna i Android för att inaktivera alla funktioner som du inte behöver t.ex. Bluetooth eller Wi-Fi). Om du tycker att det verkar tidskrävande eller krångligt kan du skaffa gratis-appen Longevity från Trend Micro som förenklar proceduren. Appen informerar dig dessutom kontinuerligt om vilka appar och tjänster som använder mest batteriresurser.

3. Ta kontroll över Adobe Flash i din webbläsare

Adobe Flash är kompatibelt med Android men kan använda mycket processorkapacitet som gör att batteriet tar slut fortare, för att inte tala om att det används aktivt av brottslingar för att försöka smitta både telefoner och datorer. Ändra plugin-inställningarna i din Android-webbläsare till "På begäran" istället för "Alltid på". På så sätt kommer Flash-animationer på webbplatser endast att spelas upp om du tillåter det, vilket spar både batteri och bandbredd och ökar säkerheten.

4. Undvik automatisk anslutning till offentliga nätverk

När du ansluter din smartphone till ett offentligt trådlöst nätverk ska du avmarkera rutan för automatisk anslutning i framtiden. Om din mobil befinner sig i närheten av ett annat nätverk med samma namn finns risken att den ansluter till nätverket automatiskt och att någon då kommer åt dina data.

5. Var uppmärksam på de tillstånd som Android-appar ber om vid installation

Gå inte bara snabbt förbi det här fönstret genom att trycka på installera-knappen. Tänk igenom innan du installerar en app som behöver tillstånd för att ansluta till Internet, skicka eller ta emot SMS, komma åt dina kontakter etc. Behöver t.ex. ett gratisspel som enbart är till för nöje verkligen de här tillstånden?

6. Undvik helst alternativa marknadsplatser

Google gör vissa ansträngningar för att du ska slippa skadliga program men har långtifrån lyckats fullt ut och skadlig kod upptäcks relativt ofta även på den officiella marknadsplatsen Google Play. Andelen skadlig kod är dock mycket större på inofficiella marknadsplatser än på Google Play. Kontrollera alltid att utgivaren av de appar du laddar ned är den verkliga utgivaren, gör en del efterforskning innan du laddar ned en ny app.

7. Installera någon form av skydd mot skadlig kod på din smartphone

Brottslingar ägnar ett allt större intresse åt mobila plattformar och då framför allt Android . Det är ett lågt pris att betala för att kunna känna sig säker.

Kanske är du intresserad av...