Borttappad telefon

Ingen semester för tjuvarna

I Sverige får Polisen in 35-40 000 anmälningar om borttappade eller stulna mobiler per år, och ju mer vi rör på oss, desto fler mobiler tappar vi bort.

26 juni 2012

Vi tar med oss mobilerna var än vi går, även på semestern, och numera är det allt vanligare att man väljer att ta sina semesterbilder med mobiltelefonen istället för att använda en kamera. Men glöm inte att skurkarna inte tar semester! Tappar man sin mobil eller får den stulen kan man bli av med såväl personlig information som semesterbilder. Sommarmånaderna, juni-augusti, är den tid på året då flest anmälningar kommer in till Polisen. Då är det viktigt att snabbt kunna lokalisera och/eller spärramobiltelefonen så att den som hittar telefonen, eller kanske har stulit den, inte kommer åt din personliga information. Säkerhetsföretaget Symantec gjorde nyligen ett test i USA och Kanada där man placerade ut 50 mobiltelefoner som ”tappades”, för att se vad som hände med mobilerna. Av dessa visade det sig att hela 96 procent av de som hittade mobiltelefonerna försökte komma åt privata filer och personlig information i mobiltelefonerna. Så, det är med andra ord inte alla som lämnar in en borttappad telefon – de flesta försöker komma åt informationen på telefonen. Enligt Stockholms Länstrafik får man in ca 2000 mobiler per år, Västtrafik i Göteborg får in ca 30-50 mobiler i månaden och Skånetrafik 20-30 mobiler i månaden. De flesta mobilanvändare är dock fortfarande inte vana vid att skydda sina mobiler för den dag då de kan komma att tappas eller till och med stjälas.

5 säkra semestertips 1. Installera en säkerhetslösning med GPS- och fjärrblockeringsfunktion på din smarttelefon, så att du kan hitta mobilen om du tappat bort den eller blockera den om den har stulits. Med exempelvis Norton Mobile Security får du dessutom inte bara ett bra säkerhetsskydd för din telefon, den har även funktionen ”scream” som får din telefon att skrika vilket är ett perfekt redskap när man vill lokalisera sin telefon. Var även noga med att aktivera pinkod eller annan låsfunktion på din mobil eller surfplatta för att hindra oinbjudna gäster.

2. Innan du åker – spara ner bilder, musik och annan information du har på mobilen och ta backup på dessa på en säker extern enhet. På så sätt behöver du inte vara rädd att förlora informationen som du bär med dig under semestern.

3. Koppla inte upp dig mot vilket nätverk som helst. Det är ofta frestande att koppla upp sig mot andra nätverk när du är ute på resande fot, speciellt om de är gratis. Tänk dock på att inte koppla upp dig mot vilket nätverk som helst. Använd officiella nätverk som exempelvis hotellets och tänk dig för innan du gör känsliga ärenden på publika nätverk. Undvik ärenden då du knappar in koder, bankärenden eller lösenord då det finns trojaner som utan att du märker det i bakgrunden spelar in dina knapptryckningar och på så sätt får tillgång till dina privata koder, kreditkortsinformation eller lösenord.

4. Ladda inte ner applikationer som du inte känner dig helt säker på och som du har fått skickade via e-post eller SMS – dessa kan vara skadliga.

5. Spara inte känslig information på din mobiltelefon – såsom inloggningsuppgifter till din nätbank, pinkoder till dina kreditkort, och så vidare. Rensa också telefonen på företagsinformation – många har till exempel företagsmail på mobilen - rensa denna före semestern, så att en potentiell tjuv inte kommer åt företagskritisk information.

Kanske är du intresserad av...