KOM_SV_171109-NR11_C_Helt_sikker_paa_nettet_Web

Säker på webben

Även de kunnigaste experterna inom sina områden kan göra fel och misstag. Detta gäller även säkerhetsexperter. Trots att de till vardags arbetar med att göra internet säkrare har även de råkat illa ut.

16 juli 2014

De som inte använder sin dator så ofta och dessutom är ovana att handskas med internet och digital information är ofta lätta byten för kriminella. Samvetslösa skurkar som hänsynslöst kapar datorer, identiteter och bankkonton från intet ont anande användare. Målet är givetvis pengar och ofta är skurkarna så raffinerade och uppfin-ningsrika att till och med garvade säkerhetsexperter med många år i branschen kan råka illa ut.

Det råkade till exempel de fyra experter som presenteras i den här artikeln ut för. Trots att de arbetar för erkända säkerhetsföretag och vet i stort sett allt som är värt att veta om dator- och internetsäkerhet, fick de ändå på nära håll uppleva bristerna i sina finmaskiga säkerhetsnät.

En av experterna fick ett usb-minne från någon han litade på, satte det i datorn och lyckades i sista sekund stoppa ett våldsamt virusangrepp. Det skadliga programmet hade gömt sig i minnet eftersom ägaren inte hade något bra antivirusprogram. Maik Morgenstern som är en väl ansedd säkerhetsexpert hos tyska AV-Test med test av antivirusprogram som specialitet gjorde en miss med sin egen dator. Han hade inte uppdaterat Java som bland annat används för att logga in på internetbanker med mera och därmed låg datorn öppen för internets kriminella undre värld. Bara en sista snabb ingivelse förhindrade ett angrepp.

När världens ledande experter inom området kan råka ut för sådana – och värre – fel, går vi andra dödliga givetvis inte säkra. Det bästa skyddet är att känna till de största säkerhetshoten och på så sätt undvika de kriminellas listiga fällor.

Läs mycket mer om sabtageprogram.

Kanske är du intresserad av...