Gadget ferie

Så här surfar du säkert på semstern i sommar

Det är alltid trevligt att ha med sig lite tekniska prylar på semestern – men vet du hur du ska göra för att skydda dem mot hackare som håller till vid swimmingpoolen och på flygplatsen?

12 juli 2012

Trend Micros säkerhetsexpert Rik Ferguson har sammanställt den här digitala packlistan som hjälper dig att göra semestern tekniskt säker.

När vi åker på semester tänker de allra flesta av oss på att noga hålla koll på pass och resedokument. Men vi kanske inte är lika noga med att skydda våra digitala liv när vi är ute och reser? Här följer några tips från en person som tillbringar större delen av sin tid med att resa från en plats till en annan (dessvärre inte så ofta på semester).

Det finns mycket som vi kan och borde göra för att skydda våra elektroniska produkter och våra identiteter från att bli stulna när vi är ute och reser, och för att minimera skadan om det värsta skulle hända.


Fler fördelar! Som prenumerant på PC-tidningen får du tillgång till ännu mer utvalt material och exklusiva tjänster.

Beställ en prenumeration

Tänk på det här innan du lämnar hemmet Bestäm först vilka enheter du ska ta med dig. Din bärbara dator? Din iPod? Din smartphone? Se till att du har med dig rätt laddare till alla enheter och kolla så att du inte har med dig två likadana laddare, det sparar bagageutrymme. När du har bestämt vilka enheter som följer med ansluter du varje enhet till internet och laddar ned alla rekommenderade uppdateringar. Det här kan ta ganska lång tid för en PC eftersom du kanske måste uppdatera både operativsystemet och flera olika program, men ta dig ändå den tiden, eftersom du får ett mycket bättre skydd mot hot och dessutom kan slippa dyra kostnader för datatrafik ute på resan.

Se också till att alla enheter som du tar med dig är skyddade med PIN-kod eller lösenord. Om din enhet blir stulen ska det vara så svårt som möjligt för tjuven att ta sig in i den. Ännu bättre är att kryptera alla bärbara enheter som kan krypteras, vilket gör att dina data inte går att komma åt för en angripare.

Gör en fullständig backup av de enheter som du tar med dig. Då förlorar du endast de data som du skapade på semestern om du tappar bort din enhet eller om den blir stulen (eller om den helt enkelt dör). Om du har råd med kostnader för roaming eller om du har tillgång till ett trådlöst nätverk på din semsterort är ett ännu bättre alternativ att prenumerera på en webbaserad synkroniseringstjänst som du kan ladda upp alla viktiga semesterminnen till.

Slutligen kan du överväga att packa ned ett reservbatteri eller två för alla energislukande smartphones. Du kommer garanterat att använda kamerafunktionen mycket mer på semestern än hemma, vilket gör att batteriet tar slut mycket fortare.

När du kommer fram Frestelsen att via sociala media berätta om alla fantastiska upplevelser på semestern är stor, och det är klart att man ska få skryta lite ibland. Glöm dock inte bort att all information som du delar med dig av på sociala nätverk kan läsas av många fler än du hade tänkt dig. Att dela med sig av bilder, checka in på platser med GPS-funktionen eller berätta exakt hur länge du kommer att vara borta och lata dig i solen är som att hänga upp en stor neonskylt ovanför ditt hus där det står "ledigt". Vänta med skrytet tills du kommer hem. Och dessutom: Varför ska du tillbringa semestern med att vara fastbunden vid olika sociala nätverk? Tanken är kanske istället att du ska ha trevligt?

Om du absolut måste koppla upp dig när du är ute och reser ska du försöka att alltid använda trådbundna nätverk eller 3G-nätverk istället för trådlösa nätverk. Skicka inte heller viktig information från datorer på offentliga platser. Datorer på offentliga platser kan spara dina inloggningsuppgifter (du kanske till och med råkar glömma att logga ut) och offentliga trådlösa nätverk (till exempel sådana som finns i en hotellobby) kallas offentliga av en anledning. Dina aktiviteter är synliga för andra nätverksanvändare, även i nätverk som kräver ett lösenord.

När du inte använder dina enheter och inte bär dem med dig ska du alltid låsa in dem i kassaskåpet på hotellrummet. Det är extra bra om det är ett kassaskåp där du får välja kod själv (använd inte rumsnumret!). Om din tekniska enhet är för stor kan du alltid be personalen i receptionen att låsa in den åt dig, eller så kan du investera i ett vajerlås och låsa fast enheten vid en möbel av större format.

Innan du checkar ut Se till att du har packat dina saker natten innan du ska checka ut. Du kommer då att packa med mer eftertanke, risken att glömma något minskar och du får tid över för en noggrannare koll av rummet på morgonen.

Ett sista råd: Bärbara datorer och sand är en dålig kombination. Tro mig, jag vet.

Av: Rik Ferguson - säkerhetsexpert hos Trend Micro

Kanske är du intresserad av...