Mossack Fonseca KFA

Så här läckte Panamadokumenten

Miljontals dokument, 2,6 terabyte data, krypterad chatt och hemlig lösenord är några av ingredienserna i den stora Panamaläckan.

26 april 2016

Nyheten om en av de största informationsläckorna någonsin har väckt starka känslor under de senaste veckorna. 11,5 miljon hemliga dokument från advokatfirman Mossack Fonseca i Panama blev plötsligt offentliga och kända som Panamadokumenten. I dokumenten dyker det upp rader av kända namn på statsöverhuvuden, sportpersonligheter och berömdheter som via brevlådeföretag har undanhållit inkomster från skatt i sina hemländer. Men hur kommer det sig att det plötsligt dyker upp 2,6 terabyte med dokument med den här typen av information?

Enligt tidningen Wired kontaktades journalisten Bastian Obermayer på den tyska tidningen Suddeutsche Zeitung av en anonym källa som vill överlämna några dokument som sades avslöja ekonomisk brottslighet.

Enligt Obermayer kommunicerade han med den anonyma källan via krypterade chattprogram som Signal och Threema. De bytte hela tiden program för att inte bli upptäckta. Varje gång Obermayer chattade med källan loggade de ut genom att säga eller skriva svaret på en överenskommen säkerhetsfråga. Utöver det använde de dessutom PGP-krypterad e-post. Obermayer vill dock inte avslöja hur själva överföringen av den enorma mängden data gick till, men han antyder att det skedde i små portioner över en längre tid.

Läs också > Wikipedia krypteras

Kanske är du intresserad av...