Telia logga

Polisen varnar för dataintrång

Hundratals svenska privatpersoner och företag har redan förlorat runt 150 miljoner kronor.

18 april 2013

Flera personer har den senaste tiden fått mejl som ser ut att komma från Telia. I mejlet påstås att man betalt in för mycket pengar och att man skall klicka på en länk och då kommer återbetalning att ske. Om man klickar på länken installeras sannolikt en trojan i datorn. 450 Stockholmare har redan blivit av med över 70 miljoner kronor, och totalt i hela landet handlar det om 150 miljoner kronor som privatpersoner och företag förlorat.

Liknande utskick har kommit från någon eller några som påstår sig vara Skatteverket, något Skatteverket varnat för på sin hemsida. Det rör sig om olika varianter, där mottagaren exempelvis uppmanas att öppna en bifogad fil som påstås innehålla tips på deklarationsavdrag. Skatteverket är inte avsändare och kommer att göra en polisanmälan.

– Vi ser allvarligt på detta och uppmanar alla som tagit emot e-post av detta slag att varken klicka på länkar, öppna bilagor eller lämna ifrån sig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer. E-posten är falsk och vi kommer att göra en polisanmälan inom kort, säger Anders Kylesten, säkerhetschef på Skatteverket.

Så skyddar du dig:

1. Skaffa ett uppdaterat antivirusprogram.

2. Öppna eller klicka inte på bifogade länkar om det på något sätt känns osäkert.

3. Installera inte program om du inte är helt säker på vad det är du installerar och att det kommer från en säker källa.

Om du drabbats av intrång bör du anmäla detta. Gör din polisanmälan på närmsta polisstation eller via 114 14.

Kanske är du intresserad av...