Datorns processor, även kallad CPU, bearbetar all information som behandlas av datorn.
Säkerhetshål

Nytt säkerhetshål ger hackare möjlighet att se den information som bearbetas av datorns CPU.

Nytt säkerhetshot drabbar miljontals datorer

Säkerhetshål i processorer från företaget Intel kan enligt forskare drabba uppemot 80 procent av alla datorer tillverkade efter 2011.

Säkerhetsforskare har hittat en rad säkerhetshål i datorprocessorer, CPU:er, från elektronikjätten Intel. Säkerhetshålen finns i alla processorer tillverkade 2011 och senare, vilket innebär att de kan drabba miljontals datorer världen över.

Säkerhetshoten går under namn som ZombieLoad, Fallout och RIDL, eller det mer tekniska namnet Microarchitectural Data Sampling. Det gemensamma för dem är att de ger kriminella hackare möjlighet att läsa allting som du nyligen har haft öppnat på datorn.

Uppemot 80% av nyare datorer kan vara i farozonen

Intel tillverkar cirka 80 procent av alla processorer som sitter i moderna bärbara och stationära datorer, och en ännu större andel av servrar.

Det betyder att både hemdatorer och tjänster på internet, som exempelvis molnlagringstjänster, befinner sig i riskgruppen.

Om du vill veta mer om hur hoten fungerar, titta på den här videon (OSB. Videon är på engelska).

Stoppa Fallout, ZombieLoad och RIDL

Om du har en nyare dator med en processor från Intel betyder det att du kan befinna dig i farozonen. Därför bär du se till att uppdatera både din dator, Windows och dina program så snart det kommer nya uppdateringar.

Både Microsoft, Apple, Google och en rad programutvecklare har redan släppt uppdateringar som tar hand om problemet, och det lär komma uppdateringar från fler utvecklare inom den närmaste framtiden.

Om du är osäker på vad en processor är, förklarar vi det mer ingående i den här artikeln.

Så kontrollerar du om din dator är i farozonen

Om du är tveksam vilken processor din dator har, sök efter Om din dator i sökfältet i Windows 10 och klicka på sökresultatet som dyker upp. 

Under rubriken Enhetsspecifikationer finns punkten Processor, där kan du läsa vilken tillverkare som har gjort datorns processor.

Om du vill läsa mer om säkerhetshålet ZombieLoad, kan du läsa säkerhetsforskarnas varningar här.

Kanske är du intresserad av...