Läs också

Vad är CAPTCHA?

Vad är CAPTCHA?

Föräldrar får mer hjälp i Windows 8

Nya verktyg för föräldrar i Windows 8

Föräldrar som vill veta vad deras barn gör på internet, och även kunna välja vad barnen ska kunna göra, får en rad nya verktyg i Windows 8.

17 maj 2012

Nu för tiden, med tanke på vad som finns på internet och vilka spel det finns, har det blivit allt viktigare för föräldrar att kunna kontrollera vad deras barn gör när de sitter vid datorn. Därför kommer Microsoft i det kommande Windows 8 att bygga ut föräldrars möjligheter, både med förbättrade versioner av befintliga funktioner, samt helt nya diton.

Det enda en förälder behöver göra är att skapa ett användarkonto för varje barn och aktivera det som i den engelska versionen av operativsystemet heter Family Safety. Därefter kommer föräldrarna att få veckorapporter som bland annat redovisar när och hur länge barnen använt datorn, vad de har gjort, vart de har surfat och vilka spel de har spelat.

Det går även att skydda barnen förebyggande, bland annat med funktionen Säker Sökning där sökning i Bing, Google med flera sökmotorer automatiskt sorterar bort olämpligt material. Det finns även en liknande funktioner som automatiskt utesluter webbplatser. Det kommer även att vara möjligt att spärra individuella program på datorn, samt blockera spel automatiskt baserat på spelens åldersmärkning Pegi. Varje barnkonto kan även förses med tidsbegränsningar, både så att barnen inte kan använda datorn vissa tider på dygnet men även hur lång tid varje dag. Detta givetvis individuellt för olika dagar.

En majoritet av arbetet har Microsoft däremot lagt ner på att göra funktionerna användarvänliga, eftersom man anser att det inte spelar någon roll hur effektiv en funktion är om ingen vet hur eller orkar använda den.

Kanske är du intresserad av...