Ny utpressningsattack var tionde sekund

Hackare attackerar mer än någonsin med utpressningsprogram, som krypterar och låser innehåller på din dator tills du har betalat lösensumman.

22 december 2016 av Anders Daugaard

Antalet angrepp med utpressningsprogram mot privatpersoner har ökat från var 20:e sekund till var 10:e sekund från januari till september 2016. Mängden attacker mot företag har ökat ännu mer, från varannan minut till var 40:e sekund.

Detta enligt rapporten The Story of the Year från säkerhetsföretaget Kaspersky Lab, vilka har utnämnt utpressningsprogram som årets största IT-hot.

Utpressningsattacker är en form av gisslantagande där hackare infekterar datorer och börjar låsa och kryptera filer och mappar. Hackarna kräver därefter en lösensumma för att låsa upp filerna igen. Kaspersky Lab har skapat en grafisk presentation som visar utvecklingen av utpressningsattacker under 2016:

Året har dessutom erbjudit 62 nya familjer av utpressningsprogram. Samtidigt arbetar både polis och säkerhetsföretag med att försöka bekämpa det växande hotet, som är en väldigt lukrativ sysselsättning för de kriminella upphovsmännen.

Om du drabbas av den här typen av angrepp och saknar säkerhetskopior, finns det inget annat sätt att få tillbaka filerna än att betala lösensumman, och inte ens då är det säkert att utpressarna skickar någon upplåsningskod utan bara behåller pengarna.

Därför är det extremt viktigt att alltid ha uppdaterade säkerhetskopior, så att det går att återställa datorn utan att betala någon lösensumma. Se dessutom till att skydda datorn med kraftfulla säkerhetsprogram.

Läs även: De största hoten 2017

Kanske är du intresserad av...