Re:scam chattbot

Netsafes nya chattbot använder artificiell intelligens för utföra långa konversationer med bedragarna.

© Netsafe

Ny chattbot hindrar bedragare

Nu kan du hjälpa till att bekämpa bedragare genom att ta upp deras tid med hjälp av en ny chattbot från organisationen Netsafe. De hoppas att programmet ska kosta bedragarna både tid och pengar.

10 november 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Även om e-postens skräppostfilter tar hand om det mesta händer det att det slinker igenom e-post med diverse mer eller mindre underliga förslag. Om det så handlar om någon som vill ha hjälp att föra ut pengar från ett afrikanskt land, en vän i nöd i fjärran land som vill ha pengar till flygbiljetten hem eller löften som stora lottovinster, är poängen alltid densamma – att lura av dig så mycket pengar som möjligt.

Nätfiske, skräppost och it-bedrägerier är en miljardindustri som för många är en del av vardagen. Nu tar säkerhetsföretaget Netsafe ett nytt grepp för att åtminstone störa bedragarna. Skicka bara skräpposten vidare till e-postadressen [email protected], så sköter chattboten resten.

Chattboten är en program som heter Re:scam. Det är framtaget för att svara på skräppost för att därefter dra ut på konversationerna så länge det går för att ta upp så mycket av bedragarnas tid i onödan som möjligt.

Läs mer om säkerhet

Re:scam kostar bedragarna tid och pengar

Även om det kan vara kul att ge tillbaka genom att ta upp bedragarnas tid i onödan, är Re:scam inte bara framtaget för skojs skull.

”Re:scam spiller bedragarnas tid med en oändlig rad frågor och anekdoter, så att skurkarna får mindre tid över för att lura riktiga människor. I slutänden leder det till minskade inkomster för de kriminella”, skriver Netsafe på projektets hemsida.

Nätfiske kostar miljarder varje år. Tanken med Re:scam är att det ska bli mindre lukrativt med bedrägerier och förhoppningsvis även stoppa några av dem. Ju fler som skickar skräppost till chattboten, desto effektivare blir projektet.

Skicka skräpposten vidare till [email protected] När du har skickat ett brev dit får du tillbaka bekräftelse. Nu sätter Re:scam i gång att bedra bedragaren.

Mer att läsa: Programmen som räddar datorn efter en virusattack

Kanske är du intresserad av...