Cracked cd

Microsoft stoppar kopieringsskydd

Gamla spel obrukbara då Microsoft stoppar kritiserade kopieringsskydd.

18 augusti 2015

Securom och Safedisc är gamla kopieringsskydd för datorspel. Kopieringsskydden har sedan de lanserades kritiserats högljutt främst av spelare, inte alltid för att kopieringsskydden gjort sitt jobb utan även ställt till med stora problem som att de har fått operativsystem att bli instabila och konflikter med antivirusprogram och andra säkerhetsfunktioner.

Nu har kritiken blossat upp igen, men denna gång för att Microsoft av säkerhetsskäl medvetet spärrar kopieringsskydden. Med detta vill Microsoft förhindra att kopieringsskydden, som själva innehåller både säkerhetshål och gammal teknik, får operativsystemet att fungera sämre, men även förhindra att skadliga program ska kunna utnyttja säkerhetshålen i kopieringsskydden för att attackera operativsystemet.

Den andra sidan av myntet är att en del spel, vanligtvis från 2003-2008, inte längre fungerar. Företagen som skapade kopieringsskydden har lagt ner utvecklingen och uppdateringen av programmen sedan flera år tillbaka, så någon lösning verkar inte vara på gång vilket gör spelen obrukbara så länge användarna enbart har dem på cd/dvd.

Macrovision eller numera Rovi Corporation, som skapade Safedisc, vill dock inte ta på sig något ansvar för att deras program innehåller öppna säkerhetshål utan skyller problemet med kopieringsskydden på Microsoft.

Kanske är du intresserad av...