Spectre och Meltdown
Spectre och Meltdown

Har du installerat Intels uppdatering och upplever att datorn startar om utan förvarning, bör du även installera Microsofts uppdatering.

© Shutterstock

Microsoft räddar Intels katastrofuppdatering

Intels uppdateringar efter säkerhetsbristerna Spectre och Meltdown har visat sig ge upphov till oförutsedda omstarter och förlorade data i flera datorer. Nu räddar Microsoft situationen med ny uppdatering.

I i kölvattnet av de massiva säkerhetsbrister i de flesta processorer har Intel med begränsad framgång försökt att lösa problemet med en särskild uppdatering. Dessvärre medförde uppdateringen att vissa datorer plötsligt började starta om utan anledning.

Nu kommer Microsoft till räddning med en uppdatering som gör det möjligt att inaktivera Intels uppdatering. Enligt Microsoft löser deras uppdatering alla problem med Intels uppdatering.

Microsoft tar helt enkelt bort en del av den säkerhet som Intel lade till i sin senaste uppdatering för datorernas fasta program (firmware på engelska). Därför rekommenderas att Microsofts uppdatering bara installeras om Intels dito har medfört problem.

Har du uppdaterat datorns fasta program nyligen och har fått problem kan du hämta Microsofts räddning.

Problemfylld uppdatering

Under årets första dagar togs en hel industri på sängen av två gigantiska säkerhetsbrister som visade sig finnas i majoriteten av alla processorer som används i dag. Under ett par veckor släpptes det säkerhetsuppdateringar till de flesta processorer som omfattades av felet. I vissa fall visar det sig nu att det gick lite för fort.

Försämrad prestanda var dessvärre ett nödvändigt ont med den nya säkerhetsuppdateringen. Men det var inte allt. Efter ett tag började det strömma in rapporter om datorer som plötsligt börjat starta om utan förvarning, vilket i många fall har medfört förlust av viktigt arbete när dokument inte har sparats.

Debaclet har medfört att Intel nu rekommenderar att ingen uppdaterar innan de har tagit reda på varför datorerna uppför sig om de gör, och nu kommer alltså Microsoft till undsättning för alla som redan har uppdaterat datorns fasta program.

Mer att läsa: Kontrollera om du är drabbad av säkerhetsbristen

Redaktionen rekommenderar: Få ett komplett säkerhetspaket nu

Utpressningsvirus, sabotageprogram och skadliga program infiltrerar varje dag datorer över hela världen.

Säkerhetsbrister i system, appar och äldre datorer lämnar många dörrar öppna för hackare att ta sig in i datorer och mobiltelefoner för att komma åt information som i slutändan kan användas för att stjäla dina pengar.

Du kan gör mycket för att undvika detta, till exempel genom att installera ett bra antivirusprogram, ta regelbundna backuper av datorn och mobilen samt att ha ett fungerande skräppostfiler som sorterar ut ovidkommande och farlig e-post.

PC-tidningen har samlat 10 kraftfulla program i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och kontrollerade och de finns alltid i de senaste versionerna i Fördelszonen. Till varje program finns det även en artikel med instruktioner som hjälper dig att komma i gång med att skydda datorn.

> Just nu får du ett nummer av PC-tidningen samt full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...