Ransomware

Kidnapparvirus angriper smart-tv

IT-kriminella tar plats i vardagsrummet. De låser smart-tv:n och kräver betalt!

16 juni 2016

Säkerhetsföretaget Trend Micro har hittat en ny och oväntad form av kidnapparvirus som specifikt angriper smarta tv-apparater.

Kidnapparviruset FLocker visar först en skärm där de it-kriminella utger sig för att vara från den amerikanska cyberpolisen. De påstår att du har gjort någonting olagligt på internet och därför har smart-tv:n låsts. De kräver förstås en lösensumma för att låsa upp tv:n igen.

Lösensumman är på 200 dollar, men underligt nog kräver de att betalningen sker i presentkort till Apples webbutik iTunes Store.

Smittar via Android-telefoner Kidnapparvirus infekterar vanligen datorer, smartmobiler och nu även smart-tv genom att man klickar på en osäker länk eller hämtar en infekterad app. I det här fallet hoppar dock viruset från mobiltelefonen till tv:n om båda två använder operativsystemet Android.

Enligt Trend Micro är FLocker dock förhållandevis enkelt att ta bort från tv:n, men de rekommenderar att den som har drabbats tar kontakt med tv-tillverkaren innan några åtgärder sätts in.

Kanske är du intresserad av...