Mobil med virus
41 smittade appar har hittats i Google Play Butik.© Shutterstock

36 miljoner mobiltelefoner infekterade med skadlig kod

Säkerhetsföretag hittar minst 41 smittade appar i Google Play Butik. 36 miljoner Android-telefoner över hela världen tros vara drabbade.

I vanliga fall tjänar företag pengar på reklam i appar när användarna klickar på reklamen. Men ett program som har smugits in i flera appar på Google Play Butik förfalskar klick för att upphovsmännen ska tjäna ännu mer.

Ett koreanskt säkerhetsföretag har hittat dold kod i åtminstone 41 appar för Android, kod som genererar falska klick på reklam för att generera intäkter. Koden, som har fått namnet Judy, hittades nyligen av säkerhetsföretaget Checkpoint.

Mest utbredda skadliga koden

Checkpoint har spårat Judy till minst 36 miljoner Android-telefoner och kallar därför den skadliga koden för det mest utbredda virusutbrottet någonsin.

Judy finns dolt i appar och spel från koreanska Enistudio i Google Play Butik. När en infekterad app är installerad i telefonen kommunicerar Judy i tysthet med en server för att registrera falska reklamklick.

Google har nu efter Checkpoints upptäckt tagit bort de smittade apparna från Play Butik och de har även uppdaterat säkerhetslösningen Bouncer, som kontrollerar appar på Play Butik.

Läs mer hos Checkpoint och se listan över infekterade appar.

Källa: The Independent

Kanske är du intresserad av...