Kryptering komse 152015

Lär dig mer om kryptering

Du använder kryptering varje dag, men du märker det nästan aldrig. Om det inte vore för kryptering skulle alla kunna få tillgång till dina privata filer och viktig information som bankkonton och kreditkort.

7 oktober 2015

Den romerska fältherren och sedermera kejsaren Julius Caesar använde sig av kryptering när han skickade order till sina härförare. Det gjordes med en kod där varje bokstav ersattes med bokstaven tre steg längre bak i det latinska alfabetet. Om en fiende lade beslag på ordern framstod allt som rappakalja. Den avsedda mottagaren, som på förhand kände till systemet, kunde dekryptera och läsa ordern, för att sedan skicka ett svar med samma kryptering.

Även du använder kryptering, till och med i ganska stor skala, till exempel när du betalar med ditt kreditkort, loggar in på en webbplats och skickar e-post. Det är dock sällan du lägger märke till det eftersom den digitala kryptering som genomsyrar all kommunikation på internet är konstruerad så att den körs i bakgrunden utan att du behöver bli inblandad. Det är säkert bäst så, eftersom den matematik som ligger bakom modern kryptering är ohyggligt komplex, och det är den komplexiteten som ser till att krypterad kommunikation nästan inte går att knäcka.

Kryptera mappar eller filer som du vill skicka över internet utan risk för att någon obehörig ska komma över dem.

Kanske är du intresserad av...