China leak social network

Kinesiska myndigheter övervakar sociala medier. 364 miljoner konton är komprometterade.

Kina avslöjat för övervakning av sociala medier

En holländsk hackare har kommit över en kinesisk databas med inloggningsuppgifter till 364 miljoner konton på sociala medier. Mycket tyder på att kinesiska myndigheter utför en omfattande övervakning av sociala medier.

Under åren 2013 och 2014 avslöjade Edward Snowden den amerikanska säkerhetstjänstens övervakningsprogram Prism. Nu har den holländska hackaren Victor Gevers hittat information om ett liknande program från kinesiska myndigheter.

Gevers har tagit sig in i en databas som visade sig innehålla inloggningsuppgifter till 364 miljoner kinesiska konton på olika sociala medier.

>Mer att läsa: Skydda dina lösenord med en lösenordshanterare

Spionprogram på internetcaféer

I Kina måste alla internetcaféer godkännas av myndigheterna och det finns många rapporter om att den lokala polisen har bett ägare av internetcaféer att installera övervakningsprogram i datorerna.

Den nyfunna databasen tyder på att dessa misstankar stämmer och att kinesiska myndigheter vill veta vad landets medborgare har för sig på internet.

>Mer att läsa: Så här skapar du det säkraste lösenordet

Kolla om du är hackad

Stora dataläckor är vardagsmat numera. Den största läckan av alla var när tre miljarder konton läckte ut från Yahoo för något år sedan.

En av de senare är de 500 miljoner konton från hotellkedjan Marriott som hackades förra året.

>Mer att läsa: Kontrollera om ditt lösenord är hackat

Kanske är du intresserad av...