iPhone X och Samsung Galaxy S9 har hackats

Deltagare på en hackarkonferens i Tokyo har lyckats utnyttja säkerhetshål för att hacka de nyaste mobiltelefonerna från Apple, Samsung och kinesiska Xiaomi.

23 november 2018 av Henning Dadkhah Rasmussen

Varje år håller säkerhetsföretaget Trend Micro tävlingen Zero Day Initiative för hackare.

Namnet på tävlingen kommer från ett uttryck för säkerhetsfel som tillverkare av elektronikprodukter ännu inte har upptäckt. Målet med tävlingen är att upptäcka den här typen av problem innan de utnyttjas av kriminella.

Tack vare tävlingen hjälper hackare företagen i stället för att angripa dem. Hackarna tävlar om 325 000 dollar, det vill säga knappa tre miljoner kronor.

Hackade nya mobiltelefoner

Tävlingen pågår i två dagar och redan den första dagen hände det något. De två hackarna Amat Cama och Richard Zhu lyckades att ta sig in i den nya mobiltelefonen Xiaomi Mi6 via telefonens NFC-krets, som bland annat används för kontaktfria betalningar.

Genom att dirigera telefonen till hackarnas egen farliga webbsida kunde de köra skadlig kod i telefonen.

Bedriften belönades direkt med 30 000 dollar.

> Läs mer om säkerhet.

Amat Cama och Richard Zhu tog sig enkelt in i Xiamois nya mobiltelefon Mi6. 

iPhone X hackad via Wi-Fi

Senare samma dag blev det storvinst för två andra hackare som lyckades ta sig in i iPhone X.

Det kopplade upp sig på samma nätverk som telefonen och utnyttjade sedan hittills okända säkerhetsbrister i telefonens webbläsare.

Som tack fick de dela på 60 000 dollar.

Även Samsung Galaxy S9 sårbar

Andra hackare lyckades under den första dagen bryta sig in i Samsungs flaggskepp Galaxy S) via telefonens trådlösa nätverk.

tävlingens blogg beskrivs fler produkter som hackades under tävlingen.

Videon nedan summerar den första dagens resultat.

Knepen som skyddar din egen mobil

De säkerhetsbrister som avslöjades under tävlingen kommer inte att offentliggöras innan tillverkarna har tagit fram uppdateringar till sina produkter.

Därför är det viktigt att alltid uppdatera mobiltelefonen så fort det finns nya uppdateringar tillgängliga.

En av telefonerna i tävlingen hackades via tekniken NFC. Använder du inte den funktionen bör tjänsten inaktiveras i inställningarna.

Eftersom trådlösa nätverk användes i tävlingen är det bra att vara försiktig med att ansluta till allmänna trådlösa nätverk på exempelvis hotell, flygplatser och restauranger.

Även om sannolikheten för att drabbas är väldigt liten går det aldrig att veta vilka andra som är anslutna till samma nätverk.

Redaktionen rekommenderar: Komplett säkerhetspaket

Utpressningsvirus, skadlig kod och andra hot drabbar användare och datorer över hela världen varje dag.

Säkerhetsmissar i system, appar och gamla program lämnar dörrar öppna rakt in i våra digitala liv, något som hackare och kriminella inte är sena att utnyttja för att i slutändan komma åt våra pengar.

Du kan göra mycket för att undvika drabbas, till exempel genom att installera ett modernt antivirusprogram i datorn, ta regelbundna säkerhetskopior av datorn och mobilen och använda ett fungerande skräppostskydd som tar bort farliga brev i din inkorg.

Vi har samlat ihop tio effektiva säkerhetsprogram i ett komplett säkerhetspaket. Programmen är noga utvalda och kontrollerade av oss och du hittar dem alltid i senaste versioner i vår digitala central Fördelszonen. Till varje program hör även en artikel som hjälper dig med grunderna.

> Just nu får du 1 nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen för endast 29 kronor. Läs mer om erbjudandet.

Kanske är du intresserad av...