Bedragare stjäl pengar
© Shutterstock

Nytt sätt att lura av oss pengar

Nu har bedragare kommit på ett nytt sätt att lura av oss pengar med hjälp av ett utstuderat sabotageprogram. Läs mer om bedragarnas senaste trick.

7 december 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

En ny typ av skadliga program har upptäckts på internet. Bedragare låser datorn och försöker sedan sälja ett falskt säkerhetsprogram som ska lösa problemet.

Infekteras datorn kommer ett falskt felmeddelande att visas. I meddelandet står det att datorn har stött på problem.

Datorn är nu låst till ett program som är förklätt till ett av Windows felsökningsprogram. Programmet rekommenderar att man köper något som kallas för Microsoft Defender Essentials, som kostar 25 dollar som ska betalas till ett PayPal-konto. Därefter visas ett falskt meddelande som löser ”problemet”.

> Läs mer om säkerhetsprogram

Påminner om utpressningsvirus

Även om det nya viruset inte krypterar några filer påminner det om 2017 års största hor – utpressningsvirus. Det nya viruset låser visserligen datorn tills betalning sker, men i motsats till utpressningsvirus uppträder det nya viruset som ett legitimt program.

Det är okänt hur utbrett det nya hotet är, men oavsett det är det viktigare än någonsin att inte hämta något på internet som man inte är absolut säker på vad det är. Dessutom måste säkerhetsprogrammen i datorn vara uppdaterade och aktiva.

För den som har drabbats av det nya viruset finns det hjälp att få från Malwarebytes, som har gjort en instruktion om hur det kan tas bort. Läs Malwarebytes guide

Mer att läsa: De bästa antivirusprogrammen

Som prenumerant på PC-tidningen får du full åtkomst till Fördelszonen med över 300 säkra och kontrollerade program, så att du alltid kan vara uppdaterad och skyddad mot olika it-hot

Kanske är du intresserad av...