Kreditkort stjäls med fiskekrok

Nytt extremt lurigt bedrägeriförsök.

© Shutterstock

Nytt bedrägeri är nästan omöjligt att upptäcka

Ett lurigt trick i Chrome och Firefox lockar dig in på falska webbsidor

24 april 2017 av Mikkel Jacobsen

Om du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Opera måste du nu vara extremt uppmärksam på vilka länkar du klicka på. En ny typ av ytterst luriga bedrägeriförsök som är ovanligt svårupptäcka lurar surfare att klicka på länkar som leder till falska webbsidor, där de antingen lockas att avslöja personlig information eller att installera skadliga program.

Läs även: 6 råd för att skydda dig mot bedrägerier

Enkelt trick

Tricket för att luras är genialt enkelt. Med mycket diskreta ändringar i en webbsidas URL kan en falsk webbsida framstå som den riktiga utan att det syns i webbadressen.

Genom att använda bokstäver från olika alfabet kan falska webbadresser se ut som riktiga. I följande exempel ser https://www.аррӏе.com/ exakt likadan ut som https://www.apple.com/. Pröva att klicka på länkarna så får du se. Det går inte att avslöja bedrägeriet genom att kopiera länkarna eller genom att bara peka på dem.

Den första länken är falsk men ofarlig. Den leder till en webbsida som en kinesisk it-tekniker har skapa som exempel. Här är det a:et som är skillnaden men webbläsarna märker ingen skillnad på de näst intill identiska tecknen i de grekiska, kyrilliska och latinska alfabeten. Därför ser länkar exakt likadana ut även om de inte är det. Knepet är så utstuderat att det kan lura även den mest observanta och noggranna datoranvändare.

Var aktsam

Som alltid är det bästa skyddet mot bedrägerier att vara uppmärksam och aldrig dela kreditkortsinformation, lösenord eller annan kritisk personlig information med okända och inte installera mystiska program.

Källa: Fortune.

Kanske är du intresserad av...