Se upp för skadlig kod och virus från internetannonser.

Det finns en risk att datorn infekteras med virus och skadlig kod om du klickar på farliga internetannonser.

© Shutterstock

Miljardtals annonser farliga för din dator

Lockas du av blinkande internetannonser? Se upp, många av dem innehåller nämligen virus som smittar datorn. Det visar nya siffror från Google.

För de flesta hemsidor är annonser den främsta inkomstkällan. Reklamen gör det möjligt att ge bort innehåll utan kostnad för de som tar del av innehållet.

Detta lockar förstås kriminella som alltid lockas dit där det finns pengar. Farliga annonser är ett hot som växer snabbt.

Google, som står för presentationen av flertalet annonser på internet, tog under förra året bort 3,2 miljarder annonser som inte följde företagets regler.

Året före, 2016, togs 1,7 sådana annonser bort.

Annonser kan vara farliga

De farliga annonserna innehåller allt från falskt innehåll till virus.

Vissa annonser innehåller nätfiske, det vill säga att den som klickar på dem hamnar på en webbsida där man ombeds ange privat information som inloggnings- uppgifter, e-postadress eller kreditkortsinformation.

Det finns också 48 miljoner exempel på att kriminella har dolt farliga program i annonser, program som hämtas och installeras i dator så fort man klickar på annonsen.

Raderar 100 annonser i sekunden

Google raderar i snitt 100 annonser varje sekund i sina försök att hålla de kriminella stången.

De hinner dock inte med och det är upp till var och en att tänka till och vara försiktig med vad man klickar på på internet. Och som vanligt – låter ett erbjudande för bra för att vara sant är det antagligen precis det.

Skydda din dator

Ett sätt att minska risken för att klicka på farliga annonser är att installera ett reklamstopp, en så kallad ad blocker.

Google Chrome innehåller ett skydd mot farliga annonser och när du söker på internet via den webbläsaren är du lite säkrare.

Skydda din dator mot skadliga program, virus och utpressningsvirus med PC-tidningens säkerhetspaket, som du hittar i Fördelszonen när du köper tidningen.

Just nu får du 1 nummer av PC-tidningen och full tillgång till Fördelszonen, med över 300 säkra och kontrollerade program, för endast 29 kronor.

Kanske är du intresserad av...