KOM_SV_171452-NR11_J_HVAD_ER_LOVLIGT_Web

Lagligt och olagligt

Tack vare de digitala formaten är det lätt att spara perfekta kopior av både film och musik på hårddisken. Men är du verkligen säker på vad du får kopiera och hämta från internet? Här reder vi ut svaren så att du slipper bryta mot lagen.

18 juli 2015

Du matar in musik-cd:n eller dvd-filmen i datorns optiska enhet och startar ett program. Efter några minuter har du en perfekt kopia, som är identisk med originalet på hårddisken. Musiken eller filmen kan nu bearbetas vidare och kopieras till andra enheter och spelas upp, inte bara i datorn utan även i mobilen eller pekdatorn. Det är så lätt att även ett barn klarar det. Men bara för att det går är det inte säkert att det är rätt. Är du verkligen säker på att det du gör är lagligt?

Hur är det egentligen? Är det tillåtet att kopiera dvd-filmen du köpte på Coop, så att ungarna kan se den i datorn i sommarstugan om det regnar? Det är faktiskt helt lagligt, så länge filmen inte innehåller något kopieringsskydd. Kopieringsskyddet får du inte bryta, om det inte förhindrar dig från att se filmen. Förvirrad? Det är du inte ensam om.

Kanske är du intresserad av...