Tusentals Facebook-användare har blivit grundlurade och varnar för Facebook-användaren Jayden K. Smith© charnsitr / Shutterstock.com

Ny Facebook-bluff lurar folk över hela världen

Har du sett varningarna för Jayden K. Smith på Facebook? Läs vad det handlar om och vad du ska göra om du upptäcker varningen.

11 juli 2017 av Emil Maischnack Jensen

Han har varit på allas läppar den senaste tiden, den onda Jayden K. Smith, som skriver Facebook-meddelanden till folk och kan hacka deras konton om de läser det.

Varningen har farit fram som en löpeld, framför allt på Facebook chattfunktion Messenger, där den även har översatts till flera språk.

Skicka inte varningen vidare!

Om du skulle få varningen finns det absolut ingen anledning att skicka den vidare till alla du känner. 

Enligt engelska BBC er finns det inget som tyder på att det någonsin har funnits en hackare med namnet Jayden K. Smith och som angriper Facebook-konton. 

Så här ser bluffmeddelandet ut:

Vänligen meddela alla dina vänner att inte acceptera Jayden K. Smith vänskapsförfrågan. Han är en hacker och har systemet anslutet till ditt Facebook-konto. Om en av dina kontakter accepterar den kommer du också att hackas, så se till att alla dina vänner vet det. Tack. Vidarebefordrad som mottagen. Håll fingret nedåt på meddelandet. I botten i mitten kommer det att säga framåt. Hit det och klicka sedan på namnen på de i din lista och det skickar till dem.

Facebook stoppar själva skräppost

Facebook har automatiska funktioner som gör att det inte går att kontakta mängder av människor som man inte redan känner.

Försöket stoppas automatiskt, så det finns ingen chans att vare sig Jayden K. Smith eller någon annan påstådd hackare ska kunna arbeta på det sättet.

Du ska givetvis alltid vara försiktig och använda sunt förnuft när du blir kontaktad på Facebook av någon som du inte känner - precis som överallt på internet.

Men här handlar det om ett rent bedrägeri, där barnsliga människor tycker att det är roligt att skrämma andra till att bombardera vänner och bekanta med felaktiga varningar.

Saken har givetvis lett till att andra har använt bedrägeriet för att roa sig, bland annat med konstateranden av den här typen:

Den mest ensamma människan på Facebook. Om man ska tro på det påhittade Facebook-meddelandet är det knappt några som accepterar hans vänförfrågningar....

Kanske är du intresserad av...