IP-adresserna på nätet börjar ta slut

Internetleverantörer måste sätta i gång med att införa den så kallade IP version 6, för att IP-adresserna till datorutrustning inte ska ta slut på internet.

30 oktober 2007

Varningen kommer från internetpionjären Vint Cerf, som förutspår att IP-adresserna på nätet kommer att ta slut 2010 eller 2011 om inte internetleverantörerna ser till att införa version 6 av det så kallade Internet Protocol. Datorer världen över använder protokollet till att prata med varandra över internet och version 6 skulle ge tillräckligt många adresser för de närmaste årtiondena.

Det är den kraftigt ökande användningen av mobiltelefoner och annan elektronik med internetåtkomst som bidrar till att tömma förrådet av IP-adresser. Alla enheter som kopplar upp sig till internet måste nämligen ha en egen IP-adress. Och med den gamla IP version 4, som många internetleverantörer fortfarande använder, börjar IP-adresserna alltså ta slut under kommande år.

IP-version 6 färdigutvecklades för tio år sedan, men internetleverantörerna har varit återhållsamma med att införa den. Enligt Vint Cerf, som själv har deltagit i utvecklingsarbetet, beror det på den enkla anledningen att kunderna inte har varit uppmärksamma på problemet och därför inte har efterfrågat den nya versionen.

Som tur är kraschar inte internet om IP-adresserna tar slut. Men vi kommer att uppleva att mobiler, datorer och annan utrustning inte alltid kan få en adress och komma ut på internet.

Kanske är du intresserad av...