Gott om hot att se upp med under 2017.

© Shutterstock

De största hoten under 2017 blir kidnapparvirus och DDoS-attacker

Datorn, telefonen och tv:n är några enheter som riskerar att tas som gisslan av it-kriminella. Dessutom kan hela internet ödeläggas. Det är i alla fall vad säkerhetsexperterna på Bitdefender bedömmer som de största hoten under 2017.

22 februari 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

Miljontals datorer togs som gisslan och de kriminella tjänade miljarder på att kidnappa filer från intet ont anande datoranvändare. Kidnapparvirus blev under 2016 så vanligt att även stora företag drabbades.

Dessvärre fortsätter denna tendens även under 2017, allt enligt säkerhetsföretaget Bitdefender. De förutspår att kidnapparvirus fortsatt kommer att vara det absolut största hotet under 2017. 

Dessa virus är något som inte bara kommer att drabba datorer utan även smartmobiler, pekdatorer, smart-tv och alla möjliga andra enheter som i allt högre grad ansluts till internet. 

Läs om programmet som skyddar mot kidnapparvirus

Internet stängs ned

Alla de miljontals enheter som ansluts till internet kommer att bli mål för kidnapparvirus enligt experterna. Vi skyddar inte internetanslutna skrivare eller tv-apparater i samma utsträckning som vi skyddar våra datorer.

Osäkra enheter öppnar upp för så kallade DDoS-attacker, där it-kriminella tar kontroll över tusentals enheter som är anslutna till internet och sedan aktiverar dem så att de samtidigt anropar en specifik ip-adress, varpå den överbelastas och slutar svara på anrop. Detta är ett växande problem och kan orsakar allt från störningar i samhällsfunktioner till att exempelvis internetbanker slutar att fungera.

I USA skedde nyligen en stor DDoS-attack där delar av internet slutade att fungera efter att tusentals oskyddade tv-boxar användes för att utföra attacken. Om du vill undvika att din pc, mobilen, pekdatorn och andra enheter ska tas över och bli en del av så kallade botnet är det viktigt att operativsystemen och alla drivrutiner är uppdaterade samt att det finns aktiva säkerhetsprogram installerade.

Hämta de bästa säkerhetsprogrammen till din pc här

Kanske är du intresserad av...