Sikkert password

Bra lösenordstips

Undvik att bli hackad med de här 4 enkla råden för säkrare lösenord.

10 maj 2016

Är ditt lösenord säkert? Svaret får du här

Har du namnet på ditt barn eller husdjur som lösenord? Grattis, då kan i stort sett vem som helst komma in på dina konton. Få lösenord är sämre och mer självklara. Gör det betydligt svårare för hackarna med lite svårare lösenord. Det är inte så krångligt. Följ bara dessa 4 tips:

> Använd INTE dessa lösenord

Tips 1 Använd olika lösenord, särskilt för e-post och tjänster där du betalar med ditt kontokort. Lösenorden ska vara omöjliga att gissa och dessutom olika för varje tjänst. Annars räcker det att en hackare kommer ett lösenord för att komma åt alla dina tjänster.

Tips 2: Varje lösenord ska innehålla minst 12 tecken eftersom det är mycket svårare att knäcka ett långt lösenord än ett kort.

Tips 3: Blanda bokstäver, siffror och andra tecken. Ju fler kombinationer, desto bättre. Undersökningar visar att ett lösenord som blandar bokstäver, siffror och udda tecken tar 180 365 000 för en dator att knäcka.

Tips 4: Skriv aldrig ned ett lösenord, varken på papper eller i ett dokument i datorn. Skapa i stället lösenord som du kommer ihåg.

> Ett program med alla lösenord

Kanske är du intresserad av...