La Liga Mobil app säkerhet

Spaniens fotbollsliga, La Liga, använder officiell app för att hitta fans som tittar på olagligt strömmade matchsändningar. Se hur appen kan avslöja olaglig strömning.

10 miljoner fotbollsfans övervakas av La Liga

Populär fotbolls-app använder telefonens mikrofon och gps för att avlyssna och avslöja om fansen tittar på olaglig fotboll.

14 juni 2018 av Martin Haverhol

Spaniens nationella fotbollsliga, även kallad La Liga, har nyligen uppdaterat sin officiella mobil-app så att den kan använda telefonens mikrofon och inbyggda gps för att höra vad som händer där mobiltelefonen befinner sig.

Anledningen är att La Liga vill avslöja så många som möjligt av de sportbarer som utan tillstånd och utan att betala för det, visar ligans matcher.

Det berättar La Liga i ett meddelande på sin officiella hemsida, laliga.es.

Apple avslöjar inte hur många iPhone-ägare som har hämtat appen till sina telefoner, men enligt Google Play Store har fler än tio miljoner användare laddat hem La Ligas gratis-app till sina Android-telefoner.

Google app La Liga Säkerhet

När appen installeras måste användaren acceptera att den använder mikrofon och gps, så La Liga gör inga försök att dölja att appen vill använda tekniken.

> Läs mer om säkerhet här

Lyssnar när det spelas matcher

I det officiella meddelanden förklarar La Liga att appen kommer att använda telefonens mikrofon de tider som matcher sänds på tv. 

Om appen känner igen bakgrundsljudet av en pågående match, kommer den att registrera var telefonen befinner sig så att La Liga kan försäkra sig om att matchen visas på en plats som har tillstånd att göra det.

Trots att La liga försäkrar att användarnas privata information inte registreras, håller den spanska datasäkerhetsorganisationen AEPD på att undersöka om appen bryter några av EU:s nya regler om att skydda användarnas privatliv på internet.

La Liga säger även att olagliga sändningar av ligans matcher gör att de årligen går miste om intäkter på 150 miljoner euro, eller lite över 1,5 miljarder kronor.

> Läs mer om strömning här

Redaktionen rekommenderar: Lär dig strömma med ny e-bok

Vilken strömningstjänst är den bästa för film och fotboll? Och vilken passar dig bäst?

Få svaren på de frågorna och många fler i vår nya e-bok "Allt du måste veta om strömmande film".

Just nu kan du få e-boken tillsammans med ett par lurar från BMP, så att du kan strömma ljud utan att störa resten av familjen.

> 2 numer av PC-tidningen plus e-boken och lurarna för 59:50 kronor + porto. Du sparar 407 kronor. Se erbjudandet här.

Kanske är du intresserad av...