Ransomware

Internationellt samarbete mot ransomware

Europol, holländsk polis, säkerhetsföretaget Kaspersky Lab och Intel Security går samman i kampen mot de skadliga programmen.

27 juli 2016 av Emil Maischnack Jensen

De flesta datoranvändare kan säkert med rädsla föreställa sig situationen att en dag starta datorn och mötas av en krypterad hårddisk och ett utpressarbrev från kriminella hackare där de kräver tusentals kronor för att - kanske - låsa upp hårddisken igen. Det högst verkliga hotet heter ransomware och de extremt skadliga programmen drabbar hemanvändare, företag och organisationer över hela världen.

Samarbete mot ransomware Nu kommer dock Europols Cybercrime Centre att ta krafttag mot hotet. Därför han de inlett ett samarbete med holländsk polis, säkerhetsspecialisterna Kaspersky Lab och Intel Security för att förebygga och bekämpa angrepp från ransomware. Samarbetet har än så länge resulterat i den engelskspråkiga webbplatsen "No more ransom” där man informerar hur datoranvändare kan skydda sig mot angrepp och även vad man ska göra om man har drabbats av ransomware.

Ett av råden är att man ska ha utgångspunkten att aldrig betala utpressarna, bland annat för att det inte finns några grantier att de levererar krypteringsnyckeln och löser gisslandramat, utan i stället kan kräva ännu mer pengar.

Du kan besöka No More Ransoms webbplats här (Engelskspreåkig webbplats - extern länk)

Kanske är du intresserad av...