Virus sprids snabbt
© Shutterstock

Stor cyberattack på gång

En ny världsomspännande cyberattack kan vara på gång. Det är säkerhetsföretaget Check Point som har hittat miljontals infekterade enheter världen över.

23 oktober 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Just nu kan det vara lugn före stormen. Det påstår i alla fall analytikerna på säkerhetsföretaget Check Point, som tror att en större cyberattack kan vara på gång.

Check Point har upptäckt ett stort antal infekterade enheter över hela världen. Det rör sig inte om datorer utan om andra typer av uppkopplade enheter, till exempel routrar, övervakningskameror, larmsystem och andra smarta enheter.

Såkerhetsexperter tror inte att hackarna vill komma åt information om privatpersoner utan att det är större företag, myndigheter och organisationer som är målet.

Läs mer om säkerhet

Dina enheter kan användas för attacken

En attack kan genomföras genom att hackade enheter börjar skicka data till det mål som ska angripas.

Om hackarna har kontroll över tillräckligt många enheter och låter dem skicka data samtidigt överbelastas de serverar som attackeras och blir då oåtkomliga för vanliga användare. Därmed kan till exempel samhällsviktiga funktioner slås ut.

Även om hackarna inte angriper enskilda är risken stor att allmänheten påverkas.

Det generella rådet är att alla mot internet uppkopplade enheter ska vara uppdaterade med de senaste fasta programmen (så kallad firmware) och att alla datorer ska ha uppdaterade säkerhetsprogram.

Läs också: De bästa antivirusprogrammen

Prenumerera på PC-tidningen, så är du bland mycket annat alltid uppdaterad och skyddad mot aktuella säkerhetshot.

Kanske är du intresserad av...