online hackere penge

Säker handel online: så minskar du risken att bli lurad

Bedragare är uppfinningsrika när det handlar om att försöka komma åt dina pengar. Här är fyra tips för hur du handlar säkrare online.

4 augusti 2016

Tips 1: Trygg e-handel

Kontrollera alltid om webbutiken har märket för Trygg e-handel. Det märket visar att butiken lever upp till svensk lagstiftning och är certifierad hos Trygg e-handel. Nu är det lätt att stjäla märkningen och lägga upp bilden på vilken webbplats som helst, så får att vara riktigt säker - kontrollera butiken för Trygg e-handels webbplats.

Tips 2: Granska säljaren 

Undersök med kritiska ögon webbplatsen där du tänker handla. Finns det någon kundsupport om något skulle gå fel med din beställning? Verkar sidan trovärdig, eller har den ett språk som verkar vara hämtat från Google Translate? Finns webbutiken i Sverige? 

Om butiken finns utanför EU kan det läggas på kostnader för exempelvis skatt, moms och tullavgifter, vilket kan komma som en otrevlig överraskning. Det kan även vara en god idé att undersöka om företaget finns upptaget i Svensk Handels varningslista över företag som man behöver vara försiktig med.

Tips 3: Betala med kort 

Om du hamnar i en situation där varan aldrig dyker upp, eller att säljaren drar mer pengar från ditt konto är de ska, då kan du ta kontakt med både din bank och ditt försäkringsbolag, beroende på vad det är du har handlat.

Tips 4: Läs försäljnings- och leveransvillkoren 

När du handlar på internet är det viktigt att veta vad det är du säger ja till när du godkänner köpet. Läs därför alltid försäljnings- och leveransvillkoren noga innan du handlar.

Kanske är du intresserad av...