Hackare tar sig in i läkemedelsföretag.

Ryska hackare har tagit sig in i datasystemen hos europeiska läkemedelsföretag.

© Shutterstock

Ryska hackare attackerar läkemedelsindustrin

Minst två europeiska läkemedelsföretag har attackerats med ryska hackarprogram.

Ett hackarintrång i slutet av januari har skapat bekymmer i den europeiska läkemedelsindustrin. Det Singaporebaserade säkerhetsföretaget Group-IB konstaterar att hackarna har kommit in i datorsystemen hos åtminstone två företag.

Hackarna bakom attackerna är sedan tidigare kända för att utnyttja utpressningsvirus, men syftet med de här angreppen är oklart. Det beror på att de stoppades innan de kunde göra någon skada.

Group-IB hittade de program som hackarna användes efter att intrången utförts, men det är fortfarande osäkert hur hackarna tog sig in i systemen. Säkert är dock att programmen har anknytning till ryskspråkiga hackargrupper.

Mer att läsa: It-kriminella skonar sjukvården

Kom från europeiska ip-adresser

För att göra det svårare för säkerhetsföretag att spåra hackarna användes europeiska ip-adresser. De två ip-adresser som har spårats hör hemma i Tjeckien och Danmark – två länder som inte brukar förknippas med hackare.

Det är inte troligt att hackarna kommer från dessa länder, utan att de bara skaffat sig tillgång till ip-adresserna för dölja sin egentliga identitet.

Kanske är du intresserad av...