Ransomware som välgörenhet
Ransomware som välgörenhet

Det är bland annat hemlösa som ska få hjälp om du vill få tillbaka dina låsta filer i en ny ransomware-attack.

© Shutterstock

Ransomware: Hackare tvingar dig till goda gärningar

Forskare har upptäckt en ny och mycket ovanlig utpressningstrojan. Hackarnas mål är nämligen att tvinga offret att utföra en rad goda gärningar.

Vanligtvis förknippar vi ransomware med elaka hackare som bara har för avsikt att håva in pengar på dina dyrbara filers bekostnad. 

I ransomware är hackarna nämligen digitala gisslantagare som låser dina filer tills du betalar lösensumman.

Nu har dock en helt ny och unik typ av utpressningstrojaner upptäckts. 

Ransomwaren med det trevliga namnet ”Goodwill” har nämligen något så oerhört som ett välgörande syfte där offren tvingas utföra goda gärningar.

Detta skriver säkerhetsföretaget CloudSEK som har analyserat ransomware-typen.

Hackarna bakom utpressningstrojanen ”Goodwill” vill alltså att du ska hjälpa andra i nöd istället för att betala för att låsa upp dina filer.

LÄS ÄVEN: Ransomware gömmer sig i falska Windows 10-uppdateringar

Tre goda gärningar

Syftet med ”Goodwill”-utpressningen är alltså inte att ta emot pengar i form av en lösensumma, vilket annars brukar vara fallet. Istället vill hackarna att du ska utföra goda gärningar.

Närmare bestämt handlar det om tre goda gärningar som hackarna beskriver i ett meddelande till offren:

Först ska offret donera kläder och mattor till hemlösa personer i nöd. Sedan ska du bjuda ut en grupp fattiga barn på antingen Dominos, Pizza Hut eller KFC och ge dem den mat de vill ha.

Slutligen ska du uppsöka ett sjukhus och erbjuda ekonomiskt stöd till patienter som behöver det.

LÄS ÄVEN: Experter: Så ofta bör du säkerhetskopiera datorn

Allt måste dokumenteras

Inte nog med att du ska utföra de goda gärningarna, utan välgörenheten måste också dokumenteras.

Med foton, videor och ljudinspelningar måste du bevisa för hackarna att du har utfört gärningarna och att allt ska publiceras på sociala medier i form av Facebook eller Instagram.

Hittills vet man inte hur många som har drabbats av den något ovanliga typen av ransomware och var i världen det sker. Forskarna har dock spårat upphovsmännen till en IP-adress i Indien.

LÄS ÄVEN: Undvik virus och ransomware: Bästa datorsäkerheten just nu

Så undviker du att drabbas av ransomware

Även om denna nya typ av utpressningstrojaner inte skickar pengar till hackarnas fickor, vill du nog helst inte drabbas alls och potentiellt förlora dina filer och data. 

Du kan skydda din dator mot ransomware med ett antiransomwareprogram som Abelsoft AntiRansomware, som är en del av PC-tidningens säkerhetspaket

Det är också en bra idé att ha en säker och aktuell backup på din dator och dina filer, så att du enkelt kan återskapa dem om olyckan är framme. Till detta kan du till exempel använda programmet Exiland Backup Standard

Kanske är du intresserad av...