Hackare skonar sjukvården
Utpressningsvirus

Hackare tycks skona sjukvården under coronakrisen.

© Shutterstock

It-kriminella skonar sjukvården

Efter coronavirusets snabba utbredning över jorden tycks många kriminella göra tillfälliga stopp i attackerna mot sjukvården. Läkemedelsindustrin går däremot inte säker.

Coronaviruset härjar med oförminskad styrka över världen och det får stora konsekvenser för världsekonomin.

Som vi har skrivit om tidigare är kriminella hackare inte sena med att utnyttja människors oro för att lura dem på pengar.

Flera it-kriminella visar emellertid en lite mer givmild attityd under krisen.

Det finns flera exempel på hackare som säger att de tänker lämna sjukvården och hälsovårdande myndigheter i fred under krisen och inte utsätta dem för fler utpressningsattacker.

Mediet Bleeping Computer har varit i kontakt med personer bakom en rad utpressningsvirus och de säger att de inte tänker attackera sjukvården under coronakrisen. Däremot tänker de inte stoppa försöken att pressa läkemedelsindustrin på pengar.

MER ATT LÄSA: Utpressningsvirus

Sjukhus slipper utpressningsvirus

DoppelPaymer och Maze är två utpressningsvirus vars upphovsmän Bleeping Computer har pratat med. Båda bekräftar att de kommer att hålla igen på attackerna mot alla sjukvårdsinstitutioner så länge coronautbrottet pågår.

Vi försöker alltid undvika sjukhus, vårdhem och i de flesta fall larmcentraler, säger en av upphovsmännen bakom DoppelPaymer. Om de ändå drabbas av vårt virus låser vi upp filerna gratis.

Även Mazegruppen kommer att lägga ner attackerna mot sjukvården.

MER ATT LÄSA: Lås upp filer om du drabbas av utpressningsvirus

Läkemedelsbranchen kommer inte undan

Man ska nog akta sig för att tro att hackare och kriminella har fått dåliga samveten eller börjar tänka på vilka konsekvenser deras agerande får.

DoppelPaymer avser till exempel inte att stoppa attackerna mot läkemedelsindustrin. Och det av lätt insedda orsaker – pengar.

– Läkemedelsindustrin tjänar massor med pengar på den panik som råder nu och vi har inga tankar på att låta dem hållas. De tjänar pengar, medan det är sjukvårdspersonalen som får jobba, säger DoppelPaymer.

Det faktum att skurkarna fortsätter att lura pengar av folk och företag är skäl nog för att ta denna information med en nya salt. Inga skrupler, är en mer korrekt beskrivning av dessa typer.

MER ATT LÄSA: Starta aldrig om en dator som innehåller utpressningsvirus

> Skydda dig mot utpressningsvirus med PC-tidningens Säkerhetspaket.

Kanske är du intresserad av...